Column: En nu verder…
Naar steekhoudende argumenten werd niet geluisterd. Zelfs niet door de VVD die pretendeert te beslissen op basis van feiten en niet meedoet in de emotionele discussie. Dat laatste is waar. Ze blijven zeer kalmpjes vasthouden aan het voorstel. Ik weet niet wat de deal is, maar hier is duidelijk sprake van achterkamertjespolitiek, door partijen die het hardst roepen dat ze dat niet doen. In ruil voor deze beslissing zal de VVD iets terugkrijgen. Is het een verbreding van de A58, de ruit van Eindhoven of mogen er meer giftreinen van Breda naar Eindhoven rijden?
SP en D66 hebben zich weer laten zien als anti-boeren partij. Tijdens alle debatten hebben ze echter steeds gezegd dat ze dat niet zijn. Het gaat om het milieu en er hoeven niet persé minder boeren en dieren in Brabant te komen. Ze willen deze transitie naar een “duurzamere” veehouderij in goede banen leiden met goed flankerend beleid. Tot nu toe bleken het onbetrouwbare gesprekspartners. Ik ben benieuwd hoe we nu verder gaan. Hopelijk gaan ze praten met in plaats van over de sector.
Maar we moeten verder. De veehouderij in Brabant heeft zich altijd enorm veerkrachtig getoond en barst van de ambitie. We gaan niet verder door een pot geld in de anonimiteit te laten verdwijnen. Dat geld gaat de sector uit en daar schieten we niets mee op. We moeten er met zijn allen de schouders onder zetten. Boeren en periferie werken samen aan innovaties. Innovaties die het rendement van bedrijven verbeteren, maar die ook goed zijn voor mens, dier en milieu. Nieuwe stalsystemen die nauwelijks ammoniak uitstoten en CO2-neutraal zijn, voer dat de voerconversie nog verder verlaagt, genetica die zorgt voor meer en vitalere biggen, gezondheidsprogramma’s waardoor antibioticagebruik daalt en stallen die passen in hun omgeving. En er hoeven heus niet allemaal nieuwe concepten te komen om vlees, melk en eieren te verwaarden. Export van kwalitatief hoogstaande producten is niets mis mee. Dat doen Philips en ASML ook.
Daar hebben we de overheid niet bij nodig. Het enige wat we vragen is ruimte om te ondernemen. Dat kost geen geld. Sterker nog, dat bespaart geld omdat we een hoop ambtenaren minder nodig hebben. Misschien willen er wel een paar komen werken in onze bedrijven. Ze weten allemaal erg goed hoe het moet.