Column: Voerresultaat
Ik ben benieuwd wat de zonen Elshof op de thema-avond gaan vertellen. Heel bijzonder dat Hans en Elsbeth hun vijf kinderen, ook twee dochters, voor eigen kop laten ondernemen in de varkenshouderij. Onlangs was ik nog op het thuisbedrijf in Marum. De drachtstal was gerenoveerd met nieuwe voerstations. Zeugen lagen er in puike conditie bij, in de stal heerste serene rust. Elshof kiest voor droogvoer; daar zullen ze ons vast meer over vertellen.
We hebben ons bedrijf op de kop staan; de laatste 2.000 m² asbest wordt vervangen door nieuwe dakbedekking. Voorbereidingen worden getroffen voor de mestverwerking en een andere ploeg legt bijna 2.000 zonnepanelen op de eerste daken. Intussen installeren we een tweede hamermolen, een graanreiniger en twee melktanks waarmee we zelf bacterieculturen gaan kweken. We voeren 55 ton brij per dag waarvan een groot deel granenmengsels die 20 uur warm voorgeweekt zijn. In combinatie met de culturen kunnen we veel dikkere brij verpompen en dat scheelt wekelijks een halve tankwagen mest.
Maar het belangrijkste is het voerresultaat. Het kost ons veel inspanning om de biggen en varkens ingrepenvrij af te leveren. We zijn trots dat we na deze inspanningen wekelijks in staat zijn om 500 dieren met een fraaie krulstaart af te zetten. De vleesvarkens zonder antibiotica en de biggen binnenkort ook. Klimaat, genetica, hokbezetting; het speelt allemaal een rol. De grootste invloed komt bij ons duidelijk van voer en verzorging.
Toevallig zet momenteel ook onze plaatselijke molenaar zijn fabriek op de kop. Na de verbouwing zijn ze in staat om geheel zelfstandig kleine kernen van een paar procent te maken. Met de kern van om de hoek, grondstoffen en natte bijproducten uit de regio - en dit allemaal rechtstreeks geleverd - is de duurzaamheid gewaarborgd en de ecologische voetafdruk klein. Wie voorafgaand aan de thema-avond op 11 oktober even in de voerruimte wil kijken, is om half zeven welkom.