Column: Harvest 2017
Harvest 2017
De Amerikaanse samenleving is goed doordrongen van marktberichten. Er zijn radiostations die niet anders uitzenden dan de updates van Wall Street. En ook de agrarische luisteraar komt niet te kort met, zeker in de rural areas, regelmatig nieuws van de Chicago Board of Trade.
Voeg daarbij regelmatige agrarische tv-magazines en de 24/7-internet nieuwsstroom en je hebt een overaanbod van informatie. De prijzen zijn niet geweldig en daarom wordt er naar elk snippertje nieuws gekeken alsof dit de wereld kan veranderen. Sinds dit jaar de gewassen zijn gezaaid, heeft de The United States Department of Agriculture (USDA) zich nogal ‘bearish’ opgesteld: pessimistisch dus. Daarmee bedoel ik ook dat leidende analisten het maar niet konden begrijpen en maar bleven praten over ‘rally’s’ en ‘opportunity’s.’ Nu is het oogsttijd en het blijkt dat USDA gelijk heeft gekregen. Akkerbouwers hadden de oogst van vorig jaar aangehouden vanwege de voorgespiegelde mogelijkheden. Er was geen sprake van een rally voordat de nieuwe oogst begon en ze dus afscheid moesten nemen van de oude oogst om nieuwe oogst op te slaan.
In ons gebied zijn ook zeker goede oogsten en wat belangrijker is: mais zonder ziektes. Afgelopen jaren veel last gehad van Vomatoxine: elk 1 ppm zorgt voor een reductie in voeropname van 10 procent en allerlei additieven worden gebruikt om dit te neutraliseren, maar het blijft maar behelpen. Dan de varkensmarkt. Hier is sprake van 1 procent meer dieren en een 1 procent betere productie. De prijs is over de zomer goed geweest maar daarna lelijk weggezakt. Inmiddels is het weer wat hersteld. Varkens van gemiddeld 129 kg levend gewicht brengen circa $ 125.00 (106 euro, red.) af boerderij. En de varkensvleesexport blijft goed, mede door de zwakke dollar.
Een andere factor is dat er een soort strijd om het varken gaande is. Begin september zijn hier twee nieuwe slachterijen geopend met elk een capaciteit van ruim 10.000 varkens per dag, per slachtploeg. De slachterijen zijn nog in de opstartfase, maar het lijkt erop dat deze uitbreiding nu al bijna 100.000 varkens per week opneemt. Eenmaal in vol bedrijf, met in beide slachterijen twee ploegen per dag, voegt dit 200.000 slachtingen per week toe. Dat vlees moet wel een plaats krijgen en de handelsverdragen zoals de North American Free Trade Agreement (NAFTA) spelen daarbij een grote rol. NAFTA wordt op verzoek van president Trump heronderhandeld en de agrarische sector, die het meeste voordeel gehad heeft, begint zich te roeren. Afbraak van NAFTA zou desastreus zijn voor de agrarische sector.
De machtsbasis van Trump ligt met name in die rurale staten zoals Iowa en Nebraska, met enorme belangen in NAFTA. Deze staten hebben onlangs een belangrijk gevecht gewonnen in de kwestie mais-ethanol. De grote oliemaatschappijen vonden het maar niets, dat er verplicht 10 procent mais-ethanol moet worden bijgemengd in de benzine. En dat hadden ze aangekaart bij de regering. Dit potje is echter gewonnen door de agrarische sector. Uiteindelijk is alles politiek!
Tekst: Meindert van den Hengel