Belgische regels voor varkensmest veranderen in 2018
![](http://d3ncyx4db87lab.cloudfront.net/34/119/108f33545.-detail.jpg)
De forfaitaire norm gaat daarom omlaag en Belgische varkenshouders kunnen volgend jaar kiezen voor een bedrijfsspecifieke mestsamenstelling en alle veehouders worden bij het begin van het jaar voor de keuze geplaatst om bij de afvoer van dierlijke mest te kiezen tussen de forfaitaire mestinhoud of een mestsamenstelling op basis van regelmatige analyses.
Proefproject
De nieuwe regels die de Vlaamse Landmaatschappij nu aankondigt, zijn langverwacht en er ging een proefproject aan vooraf dat al loopt sinds 2014. Door de Belgische landbouworganisaties werd er al langer op gewezen dat de werkelijke nutriënteninhoud van varkensmest vaker niet dan wel correspondeert met de forfaitaire waarden waarmee de overheid de mestboekhouding van een landbouwer narekent.
Vanaf 1 januari 2018 wordt de forfaitaire mestsamenstelling voor varkens effectief aangepast. Ook vereenvoudigt VLM het aantal verschillende mestsoorten waaruit een varkenshouder kan kiezen. De nieuwe waarden worden gepubliceerd in de brochure 'Normen en richtwaarden 2018'.
Vloeibare varkensmest
Ook nieuw voor vloeibare varkensmest is dat de bemonstering enkel nog kan gebeuren door middel van vrachtmonsters. Voor het bepalen van de mestsamenstelling, moeten minstens twee vrachtmonsterafnames worden uitgevoerd. De tijd tussen die vrachten mag maximaal zeven dagen bedragen. Als de mestsamenstelling op die manier is bepaald, kan er drie maanden lang mest worden gereden aan de hand van die samenstelling.
Bedrijfsspecifieke mestsamenstelling
Specifiek voor varkenshouders is er de optie om de bedrijfsspecifieke mestsamenstelling te bepalen, want uit onderzoek is gebleken dat die stabiel kan zijn. Aan de hand van die waarde kan een varkenshouder ook op een oordeelkundige manier bemesten en mest transporteren. Daarvoor moeten minstens vier vrachtanalyses aantonen dat de mestsamenstelling op het varkensbedrijf in stabiel is, waarna die nutriënteninhoud als gemiddelde analysewaarde gebruikt kan worden.
Stikstofberekening
Verder wijzigt de berekening van de te verwerken hoeveelheid stikstof voor de mestverwerkingsplicht op varkensbedrijven, met uitzondering van biggenmest. Opnieuw met hetzelfde doel als de gewijzigde forfaitaire samenstelling van varkensmest, namelijk dichter aanleunen bij de werkelijke situatie.