Geen luchtwassers meer maar een bron-aanpak voor ammoniak
Het te ontwikkelen stalsysteem is gebaseerd op dagontmesting. Dit moet voorkomen dat ammoniak ontstaat in de leefomgeving van het dier. De Hoeve neemt geen patent op de stalsystemen en zal alle informatie en onderzoeken actief delen op www.stalvandetoekomst.nl. Hierdoor kunnen andere veehouders gebruikmaken van de stalsystemen en ervaringen. De verwachting is dat in de eerste helft van 2019 de eerste meetresultaten gerapporteerd kunnen worden en dat nog voor 2020 de emissiefactor is opgenomen in de Regeling ammoniak en veehouderij. Ook andere veehouders kunnen het systeem dan toepassen. Met de WUR is nauwe afstemming over het onderzoek.
Keten Duurzaam Varkensvlees
Het idee van dagontmesting is ontstaan in de Stal van de Toekomst op de demoboerderij van Keten Duurzaam Varkensvlees in Valkenswaard. Het Rijk heeft voor dit stalsysteem een proefstalstatus verleend. Het provinciebestuur heeft de hardheidsclausule toegepast. Dit betekent dat daar varkens gehouden mogen worden volgens het nog niet bewezen stalsysteem. Het stalsysteem Stal van de Toekomst zorgt naast minder ammoniakuitstoot ook voor minder geur, fijnstof en methaan. En het kost minder energie. Het stalsysteem zou een bijdrage leveren aan het beschermen van de natuur en de omgeving en aan schonere lucht in de stal.
Nieuwe investeringsronde
Het provinciebestuur heeft de subsidie kort na de goedkeuring van de budgetten voor de ondersteunende maatregelen voor de transitie in de veehouderij toegekend. Volgens gedeputeerde Anne-Marie Spierings wil de provincie wil snelheid maken: „Met experimenteerstallen en het wetenschappelijk onderzoek verwachten we binnen enkele jaren een goed en betaalbaar alternatief te hebben voor luchtwassers. En met goede communicatie over de aanpassing in de stallen en de prestaties van de stallen verwachten we dat meer varkenshouders kiezen voor een systeem zonder luchtwassers.” Biologische en chemische luchtwassers werden tot nog niet zolang geleden gezien als de oplossing voor de emissieproblematiek in de intensieve veehouderij. Na gebleken succes zou dit project dus indirect kunnen leiden tot een nieuwe investeringsronde in de varkenshouderij voor milieu en welzijn.