Nitraat-richtlijn in 2017: erop of eronder
De EC besluit op grond van dit actieprogramma over derogatie, en dat is van belang voor varkenshouderij, melkveehouderij en akkerbouw. De vraag is of de EC de Nederlandse insteek overneemt en tegemoet komt aan de inzet van LTO Nederland of dat Brussel de voorstellen toch onvoldoende vindt. „Dat zijn de vragen die nu boven de markt hangen”, zegt LTO portefeuillehouder Claude van Dongen.
Alleen concept gezien
In de besluitvorming van de Europese Commissie is een belangrijke tussenstap de definitieve brief die het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) naar Brussel stuurt. „We hebben het concept gezien. Daar hebben we onze zienswijze opgegeven door tegenvoorstellen te doen en door af te wijzen wat we echt niet goed vinden. We kijken steeds met de bril van onze eigen uitgangspunten naar wat LNV opschrijft.” In hoeverre daar iets mee gedaan is blijft onduidelijk uit het LTO-bericht. Van Dongen dekt zich alvast in: „De maatregelen moeten bijdragen aan een goede landbouwpraktijk en de sectoren moeten hun inbreng terugzien. En dan weet je als bestuurder dat je nooit 100 procent binnenhaalt”, aldus Van Dongen.
Nitraatrichtlijn
De Europese Nitraatrichtlijn heeft schoner grond- en oppervlaktewater ten doel. Met name de hoeveelheid nitraat in grondwater en fosfaat in oppervlaktewater zijn dan van belang. Naast de zienswijze van LTO Nederland verwerkt LNV de zienswijzen van andere organisaties, het advies van commissie MER en moties en amendementen van de Tweede Kamer. Dat bij elkaar bepaalt de inhoud van de brief aan Brussel. Of de discussie over mestfraude in de media nog invloed op de besluitvorming van de EC en of de EC tevreden over de fosfaatreductie in de melkveehouderij en het stelsel van fosfaatrechten vindt Van Dongen voor LTO Nederland ‘spannende vragen’, maar wil daarover wil in gesprek gaan met de EC.
Geen aanscherpingen
LNV verlaat volgens Van Dongen het pad van aanscherpingen en kiest voorzichtig voor positief beleid. „En dat is een kanteling die ons bevalt. Die kanteling begint in 40 kwetsbare grondwater-beschermingsgebieden. Daar kunnen we laten zien dat een aanpak gebaseerd op bodembeheer en vakmanschap betere resultaten oplevert dan het steeds verder aanscherpen van regels. Datzelfde geldt voor andere projecten onder het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW).”
Te lage N-normen
Toch bevatte het concept ook minder positieve voorstellen, met een aantal ‘ouderwetse geboden en verboden’, en de aanscherping van de stikstofgebruiksnormen tot 20 procent beneden het landbouwkundig optimum in het zuidelijk zand- en lössgebied (2015). Van Dongen: „Dit wordt zeker niet ongedaan gemaakt. Dat is een gemiste kans. We zijn er dus nog niet.”
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: LTO Nederland