Peel-werkgroep wil schorsing van het PAS
Volgens de werkgroep worden nu nieuwe PAS-vergunningen verleend, terwijl hierin is nagelaten de tussenuitspraken van de Raad van State (RvS) door te voeren. Het gaat om zes beroepen van de milieuwerkgroep waarin een tussenuitspraak gedaan is. De werkgroep stelt dat het PAS op tien punten dient te worden aangepast of beter gemotiveerd. Het ministerie en de provincies hebben die verplichte aanpassingen nog niet doorgevoerd.
Naast het ten onterechte aanspreken van de tweede periode ontwikkelingsruimte heeft de Werkgroep behoud de Peel in het schorsingsverzoek nog meer argumenten aangevoerd:
- De in het PAS berekende afname van de depositie komt niet uit. Volgens het Meetnet Ammoniak in Natuurgebieden is de concentratie van ammoniak boven de Peel en diverse andere Natura 2000-gebieden sinds 2005 niet meer gedaald en lijkt deze weer licht te stijgen.
- De economische groei is hoger dan waarmee in het PAS is gerekend.
- Het PAS is geen rekening gehouden met de ammoniakuitstoot ten gevolge van de grootschalige mestfraude die onlangs aan het licht is gekomen.
- Er is toenemende twijfel bij de wetenschappers over het effect van de 'herstelstrategieën' waarmee binnen het PAS wordt verwacht de negatieve gevolgen van de blijvend te hoge stikstofdepositie te kunnen voorkomen.
Het schorsingsverzoek van de Werkgroep behoud de Peel richt zich op het Weerterbos. Dat is één van die gebieden waarvan volgens Aerius de ontwikkelingsruimte volledig is gebruikt. De organisatie Mobilisation for the Environment (MOB) heeft een vergelijkbaar verzoek ingediend, maar dit is toegesitst op een ander gebied.