Augustus 2017; Straathof ǀ Opruimen ǀ Varkenskadavers
5. Er zweeft 12 miljoen euro aan varkensrechten boven de markt
In 2015 konden varkenshouders gebruik maken van de zogenoemde POR-regeling. Er werd intensief gebruik van gemaakt. Onduidelijk is wat er met de maximaal 121.500 varkensrechten gaat gebeuren. De POR-regeling (Regeling ontheffing productierechten meststoffenwet) was getroffen voor bedrijven die hun mestoverschot volledig verwerken.
4. Leegstand varkensstallen neemt verder toe
DLV-Advies trekt aan de noodrem. De leegstand van varkenstallen, boerderijen en andere agrarische gebouwen neemt nog altijd toe. Hoewel overheden steeds meer van goede wil zijn, ontbreekt het nog aan daadkracht en flexibiliteit. „Er is maatwerk nodig”, zegt Jan de Groot van DLV Advies.
3. Varkenskadavers van Knorhof worden in Tilburg begraven
Reststroomverwerker Attero gaat als gecertificeerd bedrijf de 20.000 varkens verwerken die bij een brand omkwamen in Erichem. Een stortplaats bij Tilburg is hun eindbestemming. De varkens kunnen niet verwerkt door Rendac in Oss, omdat ze vervuild zijn met asbestvezels, dat meldde Sjors Beerendonk woordvoerder van Darlingii.
2. Provincie zit Straathof achter de broek aan
De provincie Gelderland heeft de eigenaar van de voormalige stal Knorhof gemaand uiterlijk dinsdag om 10.00 uur te starten met het opruimen van de stallen waarin onlangs een grote brand woedde. Varkensboer Straathof moet dinsdag om 10.00 uur een passend plan hebben voor het opruimen van zijn erf. Is dat er niet, dan grijpt de provincie in.
1. Adriaan Straathof vertelt zijn eigen verhaal
Als grootste varkenshouder van Europa mijdt Adriaan Straathof het liefst alle publiciteit. Alleen de toenemende interesse rond zijn persoon zorgt dat hij er niet meer onderuit kan. De man die meer dan twintig varkensbedrijven en 65.000 zeugen bezit, karakteriseert zich vooral door: structuur, passie en werklust.