Erkenning gewenst van dunne fractie varkensmest
De gesprekken tussen de Nederlandse overheid en de Europese Commissie over derogatie gaan binnenkort een nieuwe fase in. „Korte kringlopen in de landbouw, circulariteit van meststoffen en een optimale gewasteelt met een brede inzet van dierlijke mineralen en producten hieruit vormen de basis van de inzet van LTO Nederland en POV voor een nieuwe derogatie", stelt Claude van Dongen, LTO-portefeuillehouder Bodem en Water. Hij is van mening dat hierin een doorbraak nodig is: „Willen we de kringlooplandbouw daadwerkelijk vormgeven, dan zullen vanuit Europa de kaders geboden moeten worden. De Europese Commissie kan ons op weg helpen."
Kansen voor mestproducten
De ambities worden gesteund door recent wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen Universiteit dat de insteek derogatie op akkerbouwgewassen met dunne fractie uit bewerkte varkensmest en gewasderogatie voor grasland op 300 kilogram stikstof, verder onderbouwd. POV voorzitter Ingrid Jansen ziet kansen voor mestproducten. "Als POV zien wij de Nederlandse akkerbouw als een belangrijke klant voor onze kwaliteitsproducten uit dierlijke mest. Om hen optimaal te kunnen bedienen is gebruik van dunne fractie (uit varkensmest) met tot 230 kilogram stikstof per hectare op bijvoorbeeld wintertarwe, een perfecte vorm van gewasderogatie. Derogatie kunnen we op deze manier zien als een extra instrument om kringlooplandbouw concreet in te vullen.”
Kringloopsluiting
De varkenshouderij is nadrukkelijk betrokken bij die kringlooplandbouw. Aan de voorkant bijvoorbeeld, met verwerking van reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Deze worden via de voerstroom optimaal verwaard tot vlees. En daarmee maakt de varkenshouderij de cirkel rond.