Vleestax binnen 10-15 jaar realiteit
In een rapportage voor een belangrijke groep investeerders stelt de organisatie dat een belasting op vlees, met als doel de toenemende vleesconsumptie in te perken, binnen vijf tot tien jaar een feit zal zijn: „De veeteelt veroorzaakt wereldwijd 15 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en de vleesconsumptie neemt op wereldschaal toe. Het eten van veel vlees brengt schade toe aan de gezondheid. Dat zorgt voor hoge gezondheidszorgkosten.”
Kosten financieren met vleestax
In Duitsland, Denemarken en Zweden is in het parlement al gesproken over een vleestaks. In ons land werd in 2010 al door het toenmalig ministerie van VROM gesproken om het btw-tarief voor niet-biologisch vlees van 6 naar 19 procent te verhogen. Ook de PvdD maakte zich hier recentelijk weer sterk voor. De Chinese overheid verlaagde de aanbevolen maximale vleesconsumptie vorig jaar met 45 procent. „Wanneer beleidsmakers de reële kosten van obesitas, diabetes en kanker willen dekken en daarnaast ook het probleem van de klimaatverandering en de antibioticaresistentie willen aanpakken, is een verschuiving van subsidiëring naar belasting van de vleesindustrie onvermijdelijk", zegt Jeremy Coller. Hij is oprichter van FAIRR en hoofd investeringen bij vermogensbank Coller Capital. Investeerders met een langetermijnvisie moeten zich daar op voorbereiden."
Politiek onmogelijk
Het is niet voor het eerst dat er een wereldwijde analyse plaats vindt van een vleestaks. Vorig jaar stelde FAIRR dat een heffing van 40 procent op (rund)vlees, 20 procent op zuivel en 8,5 procent op kip jaarlijks 500.000 mensenlevens zou redden. Bovendien zou dit de klimaatopwarming afremmen. „Vaak wordt een vleestaks als politiek onmogelijk beschouwd,” meldt het bericht van het investeerdernetwerk. „Maar onderzoek van de denktank Chatham House, een onafhankelijk beleidsinstituut gevestigd in Londen, wees in 2015 uit dat een dergelijke belastingmaatregel minder onverteerbaar is voor consumenten dan overheden geneigd zijn te denken.”
Uit het onderzoek bleek ook dat burgers verwachten dat overheden de leiding nemen in zaken die de wereld verbeteren.