NieuwsOndernemenFotoserie: 'We moeten trots op onze sector zijn'
Sfeerverslag 'Tien jaar Pig Business'
Fotoserie: "We moeten trots op onze sector zijn"
Tien jaar Pig Business. Het jubileum werd afgelopen woensdagavond gevierd in Nederweert-Eind met veel varkenshouders, bestuurders van sectorale organisaties en bedrijven, die in de afgelopen tien jaar hun bijdrage hebben geleverd aan het vaktijdschrift. Op de bijeenkomst waren dit keer geen gehaktballen, maar een echte muziekband en een uitgebreide varkensvleesbarbecue. De Pig Business traditie van sprekers met een goed verhaal en de ronde met stellingen bleef behouden.
Veel varkenshouders komen ook naar de Pig Business bijeenkomst toe om met elkaar te praten. Geen mail, twitter of whatsapp, maar echt contact. Beeld: Gerard Burgers
De jubileumbijeenkomst was net iets minder serieus dan de andere Pig Business bijeenkomsten. Nog voor dat het programma begon, was de sfeer al bijzonder prettig Beeld: Gerard Burgers
Begeleid door een band presenteerde Pig Business redacteur Broer de Boer de jubileumbijeenkomst, waar zes zeer verschillende sprekers voor werden uitgenodigd. Ex-varkenshouder Jan Overeem, jonge varkenshouder Theo Vernooij, online dierenarts Chrys Charpentier, varkenshouder en criticaster Willy van Gemert, varkenshouder en akkerbouwer Johnny Bull en communicatiespecialist Caroline van der Plas. Ze mochten hun visie geven op de varkenshouderijsector. Beeld: Gerard Burgers
Ex-varkenshouder Jan Overeem is tegenwoordig met passie en overtuiging docent Intensief op de Aeres MBO Barneveld. „Ik kan mijn passie en kennis nu delen met de jongere generatie. Dat is erg fijn." In 2016 stopte hij en in het kort vertelde Overeem zijn verhaal. In de artikelen die destijds over zijn besluit om te stoppen verschenen, wist hij veel collega's te inspireren. Over stoppen zegt hij: „Dat is ook ondernemen en het is geen schande." Beeld: Gerard Burgers
Varkenshouder Theo Vernooij is nog een jonge boer. Hij heeft het bedrijf van Jan Overeem overgenomen en zijn leven van stabiliteit ingeruild voor het agrarisch ondernemersschap. „Sommigen verklaarden mij voor gek, dat ik in die tijd een zeugenbedrijf overnam." Spijt van zijn besluit en verhuizing van Beusichem naar Nijkerk heeft hij totaal niet en hij gaat er vol voor. Wel ervaart hij een verschil tussen vleesvarkens en zeugen: „Elke dag is anders met zeugen. Dit is een full-time baan en een zeugenhouder moet bij zijn bedrijf wonen om het overzicht te bewaren." Beeld: Gerard Burgers
Online dierenarts Chrys Charpentier maakte verschillende video's over gezondheid en ziekten. Sommige ziekten zijn hardnekkig zoals PRRS, weer andere ziekten kunnen hun effect op de volksgezondheid hebben.„Drie keer per jaar hebben we als dierenartsen daarom een bijeenkomst met huisartsen in Hilvarenbeek. Dan gaan we bijvoorbeeld op bezoek bij een varkenshouder." Het contact met huisartsen is volgens hem belangrijk, zodat beide partijen op de hoogte blijven en op die manier eventuele risico's te vermijden. Beeld: Gerard Burgers
Willy van Gemert legt vaak de vinger op de zere plek. Ook tijdens de Pig Business bijeenkomst weet hij wederom kritische woorden te uiten. „Pig Business is soms teveel een doorgeefluik. Ik mis af en toe de kritiek op zaken en rapporten." Hij is een groot pleitbezorger voor sectorale belangenbehartiging met het streven naar meer marktmacht. Maar zijn boodschap is vooral: „We moeten trots op onze sector zijn." Beeld: Gerard Burgers
Johnny Bull is varkenshouder en akkerbouwer. Maar hij is vooral ondernemer pur sang en steekt zijn nek uit om vernieuwende stappen te maken. „Samen met andere varkenshouders en een loonwerker heb ik een mobiele mestverwerker gekocht om de verkoopbaarheid en afzet van de mest te verbeteren." Dit samenwerkingsverband is tot nu toe uniek in de sector. Op zijn bedrijf is alles gericht op efficiëntie en heeft elf medewerkers op de loonlijst staan. „Ik ben de ondernemer. Ik ben de eerste op het bedrijf en de laatste die weggaat. Ik loop voorop en zie alles. Mijn medewerkers weten en waarderen dat." Beeld: Gerard Burgers
Caroline van der Plas, initiatiefneemster van Boerenburgertweet en ex-woordvoerster van NVV/POV, weet altijd op krachtige wijze de bezoeker tot luisteren te dwingen. Ze hield een pleidooi voor een betere PR en promotie van de sector. „Vertel je verhaal als varkenshouder zelf, anders vertellen anderen het verhaal voor je. Er is namelijk een enorme beweging van allerlei organisaties die de varkenshouderij bekritiseert en in een negatief daglicht zet. Wij doen hier te weinig aan. Het is alsof we een voetbalwedstrijd spelen en pas in de tweede helft op het veld staan met een achterstand van 10-0.“ Beeld: Gerard Burgers
Dit keer geen traditionele Pig Business gehaktballen, maar een culinaire varkensvleesbarbecue van de varkens van 'Ons Boerenerf'. Beeld: Gerard Burgers
Saskia van Leeuwen van 'Ons Boerenerf' en Camiel Berkers verzorgden de barbecue. Weinigen wisten dat Camiel een van de topbarbecuemannen in Nederland is en nota bene jurylid is van een aantal internationale BBQ wedstrijden. Beeld: Gerard Burgers
Niet alleen varkenshouders waren op de Pig Business jubileumbijeenkomst aanwezig. Ook landbouwbestuurders waaronder POV-voorzitter Ingrid Jansen en vice-voorzitter Eric Douma. Beeld: Gerard Burgers
Na de barbecue kwam de traditionele stellingenronde met tal van zeer verschillende stellingen over bijvoorbeeld meer sociale emotionele aandacht voor wijkers of mestverwerking moet zonder subsidie kunnen en over één EU regelgeving voor alle Euroepese boeren. Beeld: Gerard Burgers
Natuurlijk werd er weer met Rood of Groen op de stellingen gestemd met de nodige argumenten waarom iemand voor en tegen was. Beeld: Gerard Burgers
Uiteraard kwam de discussie in de zaal op gang over allerlei varkenszaken naar aanleiding van de stellingen Beeld: Gerard Burgers
Het is altijd goed en leerzaam om de ongezouten en oprechte meningen van varkenshouders te horen. Juist die openheid in de discussie tussen de sectorleden onderling zorgt er voor dat de Pig Business bijeenkomsten interessant zijn. Beeld: Gerard Burgers
Op deze bijeenkomst waren het dit keer niet de sprekers die hun stellingen deponeerden, maar om hun mening werd wel gevraagd. Van Gemert gaf als een echte criticaster gevraagd en ongevraagd zijn advies en mening. Maar dat deden de andere panelleden ook met passie en kunde met soms goede discussies. Beeld: Gerard Burgers
De zes panelleden toasten op tien jaar Pig Business, maar vooral ook op de vooruitstrevende varkenssector zelf en het toekomstig succes. Beeld: Gerard Burgers
Na afloop van de avond was er tijd voor een borrel en velen bleven nog even om 'verticaal' zaken te doen of over varkenszaken te praten of gewoon voor de gezelligheid. Beeld: Gerard Burgers
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.