Overijssel start procedure voor biovergister in Borne
De provincie neemt hiermee de rol over van de gemeente Borne, aangezien gesprekken tussen Twence en de gemeente niet tot een oplossing hebben geleid. Voor de provincie is de biovergister in Zenderen belangrijk bij zowel het terugdringen van het mestoverschot in Twente als de energietransitie waar Overijssel voor staat.
Raad van State
Provincie en gemeente zijn verwikkeld in een dispuut over de komst van de mestverwerker. Borne wil geen mestverwerker en de Raad van State stelde de gemeente op 18 oktober in een hoger beroep van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne in het gelijk. Het gemeentebestuur vindt het plan Twence strijdig met het bestemmingsplan. Het terrein in Zenderen is bestemd voor afvalverwerking. Het verwerken van mest is een duidelijk andere activiteit en daarom zou er voordat een omgevingsvergunning werd verleend een wijziging van het bestemmingsplan nodig zijn. De Raad van State was het met die visie eens.
Bijdrage aan energietransitie
De provincie probeert nu via een inpassingsplan de bouw van de mestvergister wel te realiseren. De hoeveelheid energie die deze mestvergistingsinstallatie opwekt is vergelijkbaar met de energie van drie windmolens. De mestverwerkingsinstallatie levert daarmee een substantiële bijdrage aan onze energiedoelstelling. De mestvergisting levert zo’n 5 miljoen kuub biogas, dat omgezet tot groene stroom goed is voor ongeveer 8.500 huishoudens, of als groen gas voor ongeveer 2.500 huishoudens.
Terugdringing mestoverschot
De mestverwerkingsinstallatie biedt ook een oplossing voor het initiatief van Twence kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan de terugdringing van het mestoverschot in Oost Nederland. Bij het opstellen van het provinciale inpassingsplan zal de provincie veel ruimte inbouwen voor participatie. De provincie verwacht hiermee tot voldoende acceptatie van de plannen te komen.