Stukken over antibioticumgebruik en Nitraatrichtlijn bij Kamerleden
Qua antibiotica start minister Schouten met de vermelding dat de publiek-private samenwerking in de periode 2009–2016 heeft geleid heeft tot een vermindering van het antibioticumgebruik in de dierhouderij met 64,4 procent: „De KNMVD heeft voor het vervolgbeleid 2016-2020 sectorspecifieke plannen opgesteld om de diergezondheid te versterken, het antibioticagebruik en de antibioticaresistentie verder te reduceren en de regierol van de dierenarts te verstevigen.” Uit het schrijven blijkt dat het de bedoeling is het gebruik succesfactoren voor een laag en de faalfactoren van hoog antibioticumgebruik in kaart te brengen. Daarnaast komt er in 2018 ook een pilot coachingstraject voor hooggebruikers van antibiotica.
Datagebruik verbeteren
De minister schrijft verder dat „De varkenshouderij verwacht dat door een verbeterde beschikbaarheid van data varkensbedrijven beter begeleid kunnen worden naar een hoger diergezondheidsniveau en aanverwant lager antibioticumgebruik.” Ook wordt de Kamerleden duidelijk gemaakt dat de varkenssector gaat inventariseren of hiervoor gebruik gemaakt kan worden van de reeds bestaande Online Monitor, waarin dierenartsen op dit moment al waarschijnlijkheidsdiagnoses administreren. In dit kader is het ook van belang om te weten voor welke aandoeningen de meeste antibiotica worden ingezet: „Uit de onderzoekresultaten die uitgevoerd zijn naar kritische succesfactoren blijken verbanden te bestaan tussen de dierenarts en het antibioticumgebruik.”
Zesde actieprogramma
Ook het zesde actieprogramma Nitraatrichtlijn voor de periode 2018-2021 ligt nu bij het parlement. De maatregelen uit het actieprogramma bieden volgens Schouten voldoende basis voor het aanvragen van een nieuwe derogatie van de Nitraatrichtlijn bij de Europese Commissie (EC). Verder is in het actieprogramma vastgelegd dat Nederland de pilot ‘mineralenconcentraat’ voortzet. De EC start in 2018 een onderzoekstraject naar verwerkte mest. Doel is criteria te formuleren voor het gebruik hiervan als zijnde mest die niet langer meetelt voor de stikstofgebruiksnorm voor dierlijke mest van 170 kilo stikstof per hectare uit de Nitraatrichtlijn. Eerder wees de EC een Nederlands voorstel af om verwerkte mest in beperkte mate buiten beschouwing te laten te bij het vaststellen van de naleving van de sectorplafonds.
Het zesde Nederlandse actieprogramma betreffende de Nitraatrichtlijn (2018 - 2021) en de bijbehorende kaarten zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.