‘Zonnebloemschroot vermindert darmproblemen bij biggen’
Fledderus sprak tijdens het congres op 29 november met name over de vezel- en eiwitaanpak voor betere maagdarmgezondheid. Dit werd door het Nutritie & Innovatie Centrum (NIC) van ForFarmers onderzocht voor biggenvoeders. Jan Fledderus: „Uit diverse onderzoeken blijkt dat specifieke, structuurrijke vezels zorgen voor een betere opbouw van de voedselbrij in de maag. De spijsverteringssappen blijven door die vezels beter onderin de maag. Daardoor is er minder kans op zuuraantasting van de hoger gelegen, gevoelige maagdelen.”
Trager verloop
De vezels zorgen er bovendien voor dat de biggen het voer gelijkmatig opnemen en dat de passage van de voedselbrij van de maag naar de darm trager verloopt. „Spijsverteringssappen kunnen zo beter inwerken op de voedselbrij en met name de eiwitten worden daardoor beter verteerd. De varkenshouder ziet dat terug in de vitaliteit van de biggen.” Volgens hem blijkt uit proeven met het vernieuwde Vida-voer van de brokkenmaker tevens een hogere groei per dag oplevert (gemiddeld +14 gram/dag) en een scherpere voederconversie (gemiddeld -0,02 kg voer/kg groei).”
pH-waarde belangrijk
Tijdens het Hipra-congres zei hij ten gunste van zonnebloemschroot: „Ik zie hiervoor kansen. Zonnebloemzaadschroot heeft functionele vezels, de eiwitkenmerken zijn goed, er is sprake van zuurbinding en de prijs en de beschikbaarheid zijn goed. Bovendien is het een Europese eiwitbron.” Fledderus liet het positieve effect van zonnebloemzaadmeel zien op de maag-pH van gespeende biggen, zoals dat blijkt uit onderzoek op Schothorst Feed Research in 2017: „Daar waar uitsluitend sojameel een pH in de maag realiseert van 4,7 realiseert zonnebloemzaadmeel een pH 4.1.
Groot effect
„Dat verschil lijkt klein maar het effect is groot. De optimale pH-waarde bij jonge biggen voor de pepsine-activiteit om (plantaardige) eiwitten goed te verteren is mede afhankelijke van de leeftijd. Zo is deze bij pasgeboren big pH 6: vanaf dag 30 tot dag 60 daalt deze van circa 4.2 tot 3.7.” Fledderus liet tijdens zijn voordracht ook zien dat aanzuring van voer slechts een betrekkelijk kleine effect heeft op de uiteindelijke verlaging van de pH-waarde in de biggenmaag.