Merkel's Duitse 'grote coalitie' eens over aanpak slachterijen
Als het aan de Duitse regering ligt, komen er strenge regels voor de vleesindustrie. Door de COVID-19 pandemie kwamen de afgelopen tijd misstanden in Duitse slachterijen aan het licht. Lange tijd verzetten vooral CDU-politici zich tegen een al te harde aanpak van de grote Duitse vleesindustrie. Uit eerste reacties van vakbonden blijkt overigens dat sommigen de nieuwe wetgeving nog te vrijblijvend vinden. De Duitse Bondsdag zal er naar verwachting in september of oktober een debat over houden.
Geen uitzendkrachten
Het nieuwe wetsvoorstel regelt dat grote slachterijen vanaf 2021 alleen nog eigen mensen in dienst mogen hebben en geen gebruik meer mogen maken van uitzendkrachten en onderaannemers en koppelbazen. Daarmee wordt op piekmomenten een deel van het werk via onderaannemers uitbesteed. Deze constructie wordt gezien als een van de oorzaken van de vele COVID-besmetting in de vleesindustrie.
Werknemers, onder wie veel Roemenen en Bulgaren, worden tijdens het werk bovendien onvoldoende beschermd en wonen veelal dicht op elkaar in groepsverblijven. In juni bleken bij vleesfabriek Tönnies duizenden medewerkers besmet te zijn. Dat leidde onder meer tot veel ophef en een lokake lockdown in de regio Gütersloh (Noordrijn-Wesftalen).
Riskeren boetes
Het wetsvoorstel van minister Heil (Werkgelegenheid) voorziet ook in een groter aantal controles van de slachterijen. Bedrijven die zich niet aan de regels houden, riskeren hoge boetes. De minister verwacht niet dat door de strengere regels het vlees voor consumenten duurder wordt.