EU: licht dalende emissies door krimpende veestapel
Vanwege dalende aantallen vee zal de broeikasgas uitstoot in 2030, vergeleken met 2008, anderhalf procent zijn gedaald en de ammoniakemissie met 10 procent.
Milieudruk en veebezetting
In 2030 zal het stikstofoverschot in de EU-28 naar verwachting 2,6 procent lager zijn dan in 2008. De grootste afname zal te zien zijn in de regio’s waar een krimpende veestapel wordt verwacht, schrijft de EU in haar jaarrapportage, die medio december in Brussel gepresenteerd en besproken werd. De inkrimping van de Nederlandse melkveestapel wordt als voorbeeld genoemd. Een ander deel van de broeikasgas reductie is te danken aan toenemende stikstof efficiëntie in de plantaardige sector. In sommige gebieden waar de veebezetting hoog is, dreigen de milieu effecten zich op te stapelen, aldus de rapporteurs. Dit zal de nodige uitdaging opleveren als de trend van specialisatie zich voortzet, zeggen ze. Bovendien kan veestapel krimp in de EU leiden tot extra vee elders in de wereld en extra broeikasgasuitstoot.
Actie tegen klimaatverandering
EU directoraat agri directeur Tassos Hassiotis benadrukte tijdens de EU conferentie de noodzaak van beleidshervorming vanwege klimaatverandering, waardoor extreme weersituaties vaker optreden. Dit toonde hij in een grafiek die een duidelijke stijgende lijn vertoont. ‘Hoe je er ook naar kijkt, deze tendens moet ons aan het denken zetten en tot actie aanzetten. Niet morgen, maar vandaag. De EU vervult een voortrekkersrol in de wereld en we kunnen oplossingen aandragen, bijvoorbeeld precisielandbouw. Het EU Copernicus satellietprogramma stelt, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, geavanceerde datatechnologie gratis ter beschikking. Maar vanwege de verschillende klimaatomstandigheden in de Europese Unie kun je niet één oplossing bedenken voor alle gebieden’ aldus Hassiotis.