Ierse vleesverwerker produceert ’s werelds gezondste bacon
De vleesverwerker Finnebrogue Artisan uit Downpatrick in County Down heeft zijn product 'Naked Bacon' genoemd. Het bedrijf zegt dat het heeft gewerkt met Spaanse chemici die het voor elkaar hebben gekregen om bacon/spek te produceren dat geen nitriet uit groenten of uithardingsmiddelen bevat, waardoor het Engelse ontbijt een beetje gezonder wordt.
Na vijf jaar onderzoek door Finnebrogue is het nieuwe spek het eerste baconproduct dat volledig vrij is van nitrieten, conserveermiddelen, E-nummers en alle allergenen. In navolging van deze ontwikkeling van nitrietvrij spek, zal Finnebrogue binnenkort ook ham- en varkensvleesworsten lanceren die ook vrij zijn van nitrieten.
Smaaktests
Het doel van het toevoegen van nitriet is om gerijpt vlees zijn karakteristieke roze kleur, textuur, een beetje smaak te geven en ook als conserveermiddel te helpen. Het nieuwe natuurlijke aroma dat Finnebrogue gebruikt, wordt geproduceerd uit natuurlijke mediterrane vruchten en kruidenextracten. In onafhankelijke blinde smaaktests zeiden consumenten dat het even goed of beter was dan traditioneel gezouten vlees. De smaakmaker wordt momenteel gebruikt in hammen in continentale stijl in de Europese Unie, maar dit is de eerste keer dat de technologie wordt toegepast op bacon.
Kankerverwekkend
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt momenteel dat met nitrieten gehard spek even gevaarlijk is als asbest en roken, omdat de chemicaliën bij inname kankerverwekkende nitrosaminen produceren. Ze hebben geschat dat elk jaar ongeveer 34.000 darm- en darmkankersterfte rechtstreeks te wijten zijn aan diëten die veel verwerkte vlees bevatten. De WHO heeft ook berekend dat het eten van twee plakjes met nitriet gekookte bacon per dag het risico op darmkanker met 18 procent verhogen. Maar deze waarschuwing en cijfers zijn wel controversioneel en wordt niet door alle deskundigen onderschreven.