Varkenstoiletten in Valkenswaard, Vinkel, Veghel en Volkel
Dagelijks afvoeren
Het systeem komt erop neer dat er vloervoedering plaatsvindt van de (vlees)varkens. Varkens mesten van nature niet op de plek waar ze gevoerd worden. Hiermee wordt de varkens aangeleerd hun behoefte tegen een muur van de stal te doen. Daarna worden de uitwerpselen dagelijks afgevoerd. Het verblijft niet lang in de put, zoals traditioneel het geval is. Hiermee wordt de ammoniakemissie aan de bron gereduceerd. De verwachting is dat de speciale 'toiletten' spectaculaire resultaten zullen opleveren. Ammoniak ontstaat, en dat is totaal geen nieuw gegeven, daar waar mest en urine samenkomen. In 2022 moet de uitstoot van boerderijen flink zijn verminderd, besloot de provincie afgelopen zomer.
85 procent reductie
Volgens Verhoeven kan zou het de uitstoot wel eens tot 85 procent kunnen verminderen in vergelijking met een gewone stal. Het systeem is volgens veehouder ook beter dan de zogenoemde luchtwassers, die de ammoniak pas zuivert als de lucht de boerderij verlaat. Varkenstoilet 2.0 pakt de emissies dus bij de bron aan. Ook luchtwassers halen dat rendement, maar daarbij verblijven varkens en medewerkers qua ammoniak, geur en fijnstof in minder gunstige omstandigheden.
Revolutie
De NVWA kondigde recentelijk nieuwe inspecties aan op het gebied van het stalklimaat. Dit gebeurt met behulp van een nieuwe systematiek. Het heeft er alle schijn van dat dit een opmaat wordt om ook het microklimaat, waarin de varkens leven, op den duur zal moeten verbeteren. Een uitstootvermindering direct aan de bron, met een systeem als varkenstoilet 2.0 zou een revolutie zijn in de varkenshouderij. Maar het moet volgens wetenschapper Nico Verdoes van de Universiteit van Wageningen nog wel getest worden.