Wehlse varkenshouder, 7.000 varkens, staakt activiteiten
Zowel de varkenshouder, TenneT als de gemeente zijn blij met de principeovereenkomst. Agrarisch ondernemer Steenbreker maakt gebruik van de Regeling Omgevingskwaliteit van het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij. Deze regeling is onderdeel van het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij, een gezamenlijk initiatief van Producentenorganisatie Varkenshouderij, Rabobank en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het draagt bij aan een (economisch) toekomstbestendige en maatschappelijk gewaardeerde varkenssector. Varkenshouderijen die geuroverlast veroorzaken in de omgeving krijgen een financiële vergoeding om verantwoord te kunnen stoppen met de varkenshouderij. Er is in Nederland een 27-tal bedrijven dat gebruik kan maken van deze regeling.
Regeling Omgevingskwaliteit
Steenbreker is tevreden met de oplossing. "Ons bedrijf werd geraakt door de aanleg van de nieuwe 380 kV-verbinding tussen Doetinchem en Wesel. Gelijktijdig realiseerden we ons terdege dat ons bedrijf geurhinder veroorzaakt. Het meedenken door de gemeente hierin en de combinatie met de Regeling Omgevingskwaliteit hebben geleid tot een totaaloplossing." De varkenshouderij, met 7.000 varkens, zal al op korte termijn verdwijnen. Per 1 augustus 2018 zijn er geen varkens meer op het bedrijf aanwezig. Daarna heeft de ondernemer een jaar de tijd om zijn bedrijf te slopen. Met het verdwijnen van het bedrijf, wordt de geuroverlast in de omgeving sterk beperkt. Dit heeft een positief effect op de gebiedskwaliteit in de Wehlse Broeklanden en aanliggende woonwijken.
380 kV
De agrarisch ondernemer was al lange tijd in gesprek met netbeheerder TenneT. De nieuwe 380-kV hoogspanningsverbinding loopt namelijk over de boerderij. Met de principeovereenkomst komt er een eind aan de juridische strijd tussen beide partijen over te treffen maatregelen. TenneT geeft aan tevreden te zijn met de afspraken die nu gemaakt zijn. "Ons belang is een goed functionerend stroomtransport. Deze uitkomst is positief. TenneT hoeft nu geen extra veiligheidsmaatregelen te nemen op en rondom het agrarisch bedrijf." Planning is om de 380 kV-verbinding na de zomer in gebruik te nemen, de regionale 150 kV-verbinding is sinds de zomer 2017 al operationeel.
Gebiedsontwikkeling Wehlse Broeklanden
Gemeente Doetinchem koopt een deel van het perceel van ruim 47.000 m2 van de agrarisch ondernemer. Op dit perceel worden natuur- en recreatiepaden aangelegd, die verschillende wandelgebieden in de Wehlse Broeklanden met elkaar verbinden. Tevens wordt het perceel gebruikt voor de groene inpassing van de 380 kV-verbinding. Wethouder Lambregts: "Deze overeenkomst is een winst voor alle partijen. Het is een unieke kans om de omgevingskwaliteit sterk te verbeteren, doordat de stankoverlast wordt teruggedrongen. De vrijgekomen grond biedt mooie kansen in de groene gebiedsontwikkeling van de Wehlse Broeklanden."
De gemeenteraad van Doetinchem moet in februari nog besluiten of zij akkoord gaat met de overeenkomst.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Beeld: Ruth van Schriek
Bron: Gemeente Doetinchem