Steeds meer varkensbedrijven stappen over op SPF
Dat vertelde varkensdierenarts Rick Janssen van De Varkenspraktijk in Someren vorige week tijdens een symposium voor de varkenshouderij, meldt Nieuwe Oogst. Bij De Varkenspraktijk gaat het om zeker vier bedrijven die tussen nu en een jaar overschakelen naar SPF. Door de slechte situatie in de varkenshouderij in 2015 en 2016 belandden plannen daartoe veelal in de ijskast, maar die worden nu weer opgestart, vertelde Janssen.
De meeste bedrijven die overgaan op SPF, passen depop-repop toe, waarbij het bedrijf wordt leeggedraaid en herbevolkt met zeugen die vrij zijn van de ziektes APP, Mycoplasma, PRRS en Vibrio.
Daggroei van 1.200 gram
Gerrit Bronsvoort, varkenshouder in het Duitse Casekow vindt SPF een voorwaarde om te produceren. Met name bij vleesvarkens maakt een dergelijke status veel verschil. Volgens de ondernemer is bij vleesvarkens dan een daggroei van 1.200 gram mogelijk. Hij houdt varkens die vrij van PRRS, APP, Mycoplasma en schurft en ontvangt een toeslag van 9 euro per dier boven op de Weser Ems-notering.
Onlangs berekenden ABAB, DLV Advies, Dierenartsenpraktijk Lintjeshof en Topigs Norsvin dat het niet benutten van de genetische potentie van vleesvarkens de varkenshouderij in Nederland jaarlijks 100 miljoen euro kost. Als belangrijkste oorzaak noemen zij problemen met de gezondheid op de bedrijven die ten koste gaan van de technische resultaten.
Lees het hele artikel op de website van de Nieuwe Oogst.