PRRS bij biggen en vleesvarkens een stap voorblijven
“In vergelijking met vroeger en ook ten opzichte van andere landen, hebben we in Nederland PRRS redelijk goed onder controle”, aldus Victor Geurts die al veertien jaar als dierenarts bij MSD Animal Health werkt. “Het monitoren van vaccinaties door middel van ResPig heeft hier duidelijk aan bijgedragen. Toch is effectief vaccineren slechts een deel van de oplossing. Als je bijvoorbeeld je biosecurity niet goed op orde hebt, dan hebben vaccins ook minder effect. Maar wanneer je goed op de risicofactoren stuurt, kan vaccineren een groot verschil maken. Bij biggen levert vaccinatie een significante verbetering op ten aanzien van de technische resultaten. Deze verbeteringen zijn zelfs tot aan het einde van de vleesvarkensperiode merkbaar, door minder ziekteverschijnselen, een betere dagelijkse groei en een hogere voederconversie.” Inmiddels worden op de meeste varkensbedrijven zeugen ‘standaard’ gevaccineerd tegen PRRS. Vaccineren van biggen – en met name het moment waarop – roept vaak nog de nodige vragen op. Is vaccineren bij biggen altijd nodig en zo ja, wat is hiervoor het beste moment?
Te vroeg: minder immuniteitopbouw
“Je zou misschien verwachten dat je een big het beste maar zo vroeg mogelijk kunt vaccineren zodat je zeker weet dat je het infectiemoment voor bent en het big dus goed beschermd is. Dan ga je echter voorbij aan de natuurlijke afweer die de biggen korte tijd van hun moeder meekrijgen”, aldus Geurts. “Hoe jonger het dier is, des te groter de kans dat die natuurlijke weerstand de vaccinatie tegenwerkt. Vaccineer je te vroeg, dan zal dat ten koste gaan van de immuniteitsopbouw. Met bloedonderzoek is relatief eenvoudig vast te stellen bij welke diergroepen het virus circuleert en wat precies het infectiemoment is. In bijna alle gevallen ligt het infectiemoment na het spenen bij PRRS-stabiele zeugen. Je kunt de biggen dus rustig de tijd gunnen om hun immuunsysteem goed te laten ontwikkelen. Doorgaans is het immuunsysteem rond twee weken goed ontwikkeld. Mede daarom is in bijna alle gevallen tussen de 14 tot 17 dagen vaccineren precies het juiste moment. Het immuunsysteem is dan ontwikkeld en je zit nog ruim voor het eventuele infectiemoment en ook nog voor de stressmomenten, zoals het spenen. Dat laatste is ook niet onbelangrijk, het is immers een bekend gegeven dat vaccineren op een stressmoment van negatieve invloed kan zijn op de weerstandsopbouw.”
“PRRS is een complexe virusziekte. Toch is het erg belangrijk voor varkenshouders om hierover van de hoed en de rand te weten. Hoe meer kennis; des makkelijker krijg je grip. Om die reden hebben wij een pakkend animatiefilmpje in ‘Jip-en-Janneke-taal’ gemaakt”, vertelt Geurts. “Daarin wordt op heel duidelijke wijze uitgelegd hoe problemen door PRRS ontstaan en hoe het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt en verspreidt. Het is een kort, maar zeer verhelderend filmpje.”
Bij (verdiepings)vragen en bij behoefte aan advies staan Victor Geurts en zijn collega’s van het varkensteam van MSD Animal Health u graag te woord!
Meer lezen over PRRS? Klik hier om naar het PRRS-platform te gaan!
Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Beeld: MSD Animal Health
Bron: MSD Animal Health