Vion geeft deelnemers PIG-prijssysteem een leuk extraatje
De nabetaling aan de vleesvarkenshouders is mede te danken aan de Spaanse Llerida-notering. Deze notering telt voor 20 procent mee in de totstandkoming van de prijs en kende een onverwacht hoog opwaarts zomer-effect in 2017. Vion Pork betaalde in 2017 marktconform, maar dankzij dit extraatje komt het 'mandje' van internationale noteringen binnen het PIG-systeem over het hele jaar iets hoger uit dan de Vion-prijs.
Nabetaling
De deelnemende leveranciers van PIG ontvangen krijgen per brief een overzicht met hun specifieke PIG-afrekening over 2017. De Vion-nabetaling bedraagt 1,2 ct/kg incl. btw (gemiddeld ongeveer € 1,15 per geleverd varken incl. btw). Aan een extern accountantskantoor is gevraagd om vast te stellen dat de nabetaling per kg over 2017 juist berekend is en in overeenstemming met de “Good Farming Balance” overeenkomst.
Vion-prijssystemen
Het PIG-prijssysteem is onderdeel van het in maart 2017 door Vion Pork geïntroduceerde Good Farming Balance. PIG biedt de zekerheid dat Vion aan varkenshouders een concurrerende prijs betaalt ten opzichte van een mandje van internationale noteringen. Dit mandje bestaat uit de Duitse VEGZ-notering (40 procent), de Deense Danish Crown notering (20 procent), de Spaanse Llerida notering (20 procent) en de Belgische Westvlees notering (20 procent).
Binnen Good Farming Balance kunnen leveranciers bij Vion Pork kiezen uit drie prijssystemen: naast de Vion prijsindexgarantie (PIG) is dat de Vion weekprijs - die fluctueert wekelijks op basis van vraag en aanbod. De derde optie is de Vion langetermijnprijs (LTP), waarbij de varkensprijs gedurende een langere periode vastligt.