Jaarlijks 600.000 euro voor onderzoek in varkenshouderij
De POV stelde samen met ketenpartners de Onderzoekagenda Varkenshouderij op. De prioritieten zijn hierbij gelegd op:
• Bigvitaliteit.
• Verantwoord omgaan met staarten.
• Castratie en berengeur.
• Data en informatiestromen in de varkenshouderij.
• Verminderen van antibioticagebruik – Gezonde bedrijven.
Na het opheffen van de Productschappen was er geen collectieve financiering en commitment voor uitvoering van onderzoek. Om hier invulling aan te geven, heeft de POV naar eigen zeggen met de ketenpartners in de varkenshouderij een krachtige onderzoekagenda neergezet op bovenstaande gebieden. Eén van de doelen is te werken aan één gemeenschappelijke visie zoals verwoord in het Recept voor Duurzaam Varkensvlees. Het commitment voor gezamelijk onderzoek is daarmee hersteld.
Stuurgroep Onderzoeksagenda Varkenshouderij.
Vanuit het dagelijks bestuur van de POV is Bart Verhees als portefeuillehouder Onderzoek en Innovatie aangezocht als bestuurlijk trekker van het geheel. De ketenpartners zijn: Nevedi, Topigs Norsvin, PIC, Next Genetix, COV, Vee & Logistiek Nederland, KNMvD, VBV en het Partnership innovators in de varkenshouderij en varkensvleesketen. Een nog te vormen Stuurgroep Onderzoekagenda Varkenshouderij gaat deze partijen aansturen.
Productschap
Eerder had de varkenshouderij een veel ruimer budget voor onderzoek. Ten tijde van het bestaan de het Productschap Vee en Vlees (PVV) droegen varkenshouders 0,25 euro per afgeleverd varken bij aan het PVV. Een deel hiervan was bestemd voor onderzoek en innovatie. Op basis van de jaarlijks 12 miljoen geslachte varkens zou dit jaarlijks 3 miljoen euro geweest zijn. Daarnaast werd dit bedrag eerder aangevuld met bijdragen van ketenpartners.