Brabantse varkenshouder wil energieneutrale Zero-stal bouwen
De Zero-stal is energieneutrale en emissielose en twee jaar geleden bedacht door Agrifirm en ingenieursbureau Sweco. De bouw van de stal voor 3000 vleesvarkens zou een investering van 3,8 miljoen euro vergen. Geene is bereid om 1,2 miljoen euro in het project te steken, het bedrag dat hij normaal voor een nieuwe stal met dit aantal dieren nodig zou hebben.
Voor het ontbrekende geld zijn Agrifirm en Sweco in overleg met de provincie en andere overheden. In ieder geval wordt het initiatief door het regioverband Agrifood Capital, waartoe innovatieplek Agro-As De Peel behoort, ondersteund. Door het regioverband wordt de stal gezien als de toekomst van de veehouderij en met de bouw willen de initiatiefnemers bewijzen dat het werkt.
Bijzonder zeshoekig ontwerp
De Zero-stal kenmerkt zich door een bijzonder zeshoekig ontwerp met een centrale technische kern. Vanuit deze kern wordt het stalklimaat geregeld en worden alle emissies beheerst. De installaties in deze kern zuiveren onder andere alle in- en uitgaande lucht en zetten deze om in nuttige producten.
De stal is voorzien van een intelligent vacuüm mest-afvoersysteem, waarbij de afvoerfrequentie door middel van sensortechnologie is afgestemd op de mestproductie. Bij het hygiëniseren van de mest ontstaan methaan en ammoniak, die in een brandstofcel worden omgezet in warmte en elektriciteit. Ook komt water vrij. De installaties in de stal gebruiken de warmte, de elektriciteit en het water. Samen met thermische zonnepanelen en een warmte-koudeopslag maakt dit de stal energieneutraal.
Biologisch ritme
In het stalontwerp is ook veel aandacht voor dierenwelzijn. Een slim dakontwerp regelt een diffuse toetreding van daglicht in de dierenverblijven om het biologisch ritme van de dieren te bevorderen. Daarnaast zorgt een intelligent klimaatsysteem voor gezonde lucht voor dier en mens. De stal kent een duurzame esthetische constructie, waardoor het past in het landschap.