Bal aan ketting zou varkens frustreren
De ballen moeten los in het hok. Dat dit beter is, dat baseert de organisatie op recentelijk onderzoek van Wageningen University & Research. Wakker Dier vraagt dan ook in een brief aan minister Schouten van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit om ‘varkensballen aan de ketting’ te verbieden.
Ongeschikt
De ballen zijn bedoeld als afleidingsmateriaal en hangen in de meeste varkensstallen aan een ketting. Omdat de varkens volgens de Wageningse onderzoekers niet bijten op de varkensbal zijn ze ongeschikt als afleidingsmateriaal. „Varkens proberen in de bal te happen, maar dat lukt niet. Daardoor raken ze gefrustreerd en zijn ze snel uitgespeeld”, legt onderzoeker Marc Bracke uit.
Balloze kettingen
In de publicatie van Wageningen University & Research staat ook dat een ketting zonder bal beter werkt. Echter, kettingen werden tot elf jaar geleden vrijwel overal gebruikt. In 2007 verbood de overheid het gebruik van alleen een ketting, omdat het de varkens onvoldoende afleiding zou bieden. De overheid heeft volgens Wakker Dier nooit goed onderzoek gedaan naar wat goed afleidingsmateriaal is of daar concrete eisen voor gesteld. Dat leidde er toe dat de meeste boeren overstapten op de goedkope varkensballen, terwijl al wel vermoed werd dat die niet werken. „Een vertakte ketting die tot op de vloer reikt, zou wel perspectieven bieden om aan de wettelijke vereiste te voldoen dat alle varkens permanent over geschikt afleidingsmateriaal beschikken”, aldus de onderzoeker.
Wakker Dier gaat er in de berichtgeving eraan voorbij, dat er tegenwoordig veel meer speeltjes te vinden zijn in vleesvarkens- en kraamstallen, zoals bijtcilinders, strokokers, de gift van luzerne, varkensborstels, touwen, jutezakken en speelballen met een diameter van 30 cm.