Bijdrage varkenshouderijsector aan onderzoekagenda minder dan 0,02 procent
Bovendien leverden 'vroeger' ook een aantal ketenpartners naast deze 25 eurocent van het Productschap financiële input aan onderzoek en innovatie in de varkenshouderij. De tijden zijn veranderd: de budgetten verkleind, de hand op de knip. De varkenshouderij zelf draagt nu jaarlijks 300.000 euro bij, de andere helft komt uit de publieke geldstromen via het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Een rekensom leert dat de 12 miljoen geslachte varkens een waarde vertegenwoordigen van circa 1,5 miljard euro. Het onderzoekbudget van 300.000 euro uit de primaire sector zelf bedraagt dus nog geen 0,02 procent!
Commitment
Het komt er op neer dat de POV en de ketenpartners eigenlijk maar een schijntje te besteden hebben binnen de Onderzoekagenda Varkenshouderij. Waardevol is wel dat er na het opheffen van de Productschappen hiervoor eindelijk weer een collectieve financiering en commitment is. De Stuurgroep Onderzoeksagenda Varkenshouderij werkt hier samen met ketenpartners Nevedi, Topigs Norsvin, PIC, Next Genetix, COV, Vee & Logistiek Nederland, KNMvD, VBV en het Partnership innovators in de varkenshouderij en varkensvleesketen.
2,6 miljoen euro voor KDV
Recentelijk trok de Provincie Brabant liefst 2,6 miljoen euro uit voor het project Varkenstoilet 2.0. Dit is een project van de Keten Duurzame Varkenshouderij (KDV), die zich nadrukkelijk ook vanuit eigen middelen inzet voor onder meer antibiotica-vrij produceren van varkensvlees en ‘lange staarten’. Een dergelijke provinciale subsidie bedrag staat in schrille verhouding met de 300.000 euro die de georganiseerde varkenshouderij nu jaarlijks kan besteden aan onderzoek en innovatie. POV-voorzitter Ingrid Jansen bagatelliseert dit en noemt de Onderzoeksagenda Varkenshouderij die nu voorligt ‘een opmaat naar een bredere agenda en ook voor de meer lange termijn’: „We starten met de thema’s die prioriteit hebben en bouwen dat met ketenpartners verder uit.”
POV: budget voldoende
Dat er voor het door POV en LNV vrijgemaakte geld, jaarlijks 600.000 euro, volgens onze redactie maar relatief weinig onderzoek mogelijk is, spreekt Jansen tegen. Onder de vijf thema’s benoemd in de Onderzoeksagenda, liggen volgens haar projectplannen met reële begrotingen: „De budgetten die nu beschikbaar zijn, zijn voldoende om invulling te geven aan de onderzoeksvragen die nu voorliggen. Wij zijn er juist trots op dat we in relatief korte tijd een publiek-privaat model op hebben gezet, met effectieve aansturing en middelen. Daarmee kunnen we collectief onderzoek in de varkenshouderij weer een boost geven.” Op dit moment is er ook nog geen sprake van andere financiële bronnen om onderzoek via de POV te financieren. Want, reageert Jansen: „Bij verbreding van onze Onderzoeksagenda zullen we daar ook zeker naar kijken.”
Geen verspilling
De KDV is ook nadrukkelijk bezig met onderzoek vermindering in antibioticagebruik. En zo zijn er ook tien ondernemers serieus bezig het couperen te stoppen. Onderwerpen die ook in de POV-Onderzoeksagenda staan. Bestaat er geen kans op doublures in onderzoek en daarmee verspilling van onderzoeksgeld? Jansen: „Vanuit de POV-onderzoeksagenda maken we verbinding met lopende onderzoeken en projecten. Ook kennisdeling is daarbij een belangrijk speerpunt. Doublures willen we uiteraard zoveel mogelijk voorkomen.”