Kamerleden uiten zorgen over situatie bij slachterij Van Rooi
Medewerkers van het slachthuis verklaarden anoniem tegenover de NOS dat ze moesten liegen bij het invullen van een gezondheidsverklaring. Zo werden volgens de werknemers opgedragen om ‘nee’ in te vullen bij de vraag of er klachten waren. De directie van Van Rooi ontkent dat medewerkers werden gedwongen om te liegen.
Naar aanleiding van de berichtgeving van NOS gaat de GGD gaat onaangekondigde controles houden op de gezondheidschecks bij het slachthuis. Ook wordt het tweewekelijkse contact tussen de Arboarts van Van Rooi en de GGD-arts Infectieziektebestrijding met minimaal twee maanden verlengd.
Sluiten
De Partij voor de Dieren (PvdD) vindt dat de slachterij direct moet sluiten. Dit vraagt PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg aan de minister van Landbouw: „Gaat u over tot het direct sluiten van de genoemde slachterij, conform de Kamerbreed uitgesproken wens dat een bedrijf onmiddellijk wordt gesloten, wanneer blijkt dat de coronavoorschriften worden genegeerd”
Wassenberg vraagt ook of de minister bereidt is om aan het Openbaar Ministerie te (OM) om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen en welke maatregelen het kabinet neemt. Dit naar aanleiding van de motie Ouwehand, die de regering verzoekt tot het nemen van landelijke regie bij het tegengaan van de verspreiding van het coronavirus. Deze motie werd door de Kamer gesteund.
Kwetsbaar
Volgens de SP laat het incident zien hoe kwetsbaar buitenlandse werknemers met een tijdelijk contract zijn. „Daarom diende ik al voor de zomer motie in om net als Duitsland vaste contracten te verplichten", aldus SP-Kamerlid Frank Futselaar. „Wellicht is nu een meerderheid daar klaar voor."
Vaste contracten in Duitsland
Het nieuwe wetsvoorstel in Duitsland regelt dat grote slachterijen vanaf 2021 alleen nog eigen mensen in dienst mogen hebben en geen gebruik meer mogen maken van uitzendkrachten en onderaannemers en koppelbazen. Daarmee wordt op piekmomenten een deel van het werk via onderaannemers uitbesteed. Deze constructie wordt gezien als een van de oorzaken van de vele COVID-besmetting in de vleesindustrie.