Bayer boekt miljarden af door processen om glyfosaat en diacamba
De Bayer Groep boekte in het afgelopen kwartaal 12,5 miljard euro af voor ‘bijzondere uitgaven’. Het EBIT-bedrijfsresultaat daalde daardoor tot min 10,78 miljard euro. Eind juni kondigde Bayer schikkingen aan in Amerikaanse schadeclaims over glyfosaat, dicamba en polychloorbifenylen (PCB's). Veruit het duurste geschil is het vermeende kankerrisico van glyfosaathoudende chemische bestrijdingsmiddelen. Die rechtbankuitspraken houden rekening met 125.000 processen die niet alleen tegen glyfosaat zijn aangespannen.
De eigen landbouwactiviteiten van Bayer daalden met 6,2 procent tot ongeveer 10,1 miljard euro in het tweede kwartaal. In de agrarische sector (crop science) presteerden Bayer-producten beter dan in het kwartaal van vorig jaar, vooral in Latijns-Amerika, Azië/Pacific en Noord-Amerika. In Brazilië ontwikkelde het bedrijf voor maïszaden zich snel. Vooral de inkomsten met genetisch gemodificeerde sojazaden stegen duidelijk.
Wereldwijde afname
Wereldwijd zal de vraag naar landbouwgrondstoffen waarschijnlijk afnemen als gevolg van Covid-19. Vanwege de moeilijk in te schatten risico's heeft Bayer daarom zijn prognose voor het hele jaar aangepast. Het management mikt nu op een omzetgroei van 0 tot 1 procent tot 43 tot 44 miljard euro. Tot dusver was 44 tot 45 miljard euro gepland.
In de Crop Science-divisie verwacht Bayer een trage start van het nieuwe seizoen 2021 in Noord-Amerika, deels als gevolg van de pandemie-verminderde vraag naar bio-energie, diervoeder en vezels, wat zou moeten leiden tot een afname van het verwachte areaal, en deels als gevolg van de aanhoudende concurrentie op de sojamarkt.