Economisch gezien het beste varken houden
Geert Beltman (63) is directeur van het Molenaars Fokbedrijf (MFB). Dit is een gerenommeerd fokkerijbedrijf in Markelo, Overijssel. Het MFB houdt circa 3.000 zeugen met biggen. De biggen gaan op vierweekse leeftijd binnen het concept van Elite Varkens naar Duitse opfokkers.
Het MFB werd in 1974 opgericht door acht aandeelhouders, bestaande uit eigenaren van particuliere veevoerbedrijven. Die situatie bestaat tot op de dag van vandaag. Ook is Jansen Finance Holding bij de B.V. betrokken. Beltman noemt het een gezond bedrijf dat van 600 zeugen in 1974 groeide tot de huidige omvang: 3.000 zeugen met biggen. Beltmans’ zoon Bart voert voor eigen rekening een SPF- fokbedrijf in Noord-Duitsland. Hij levert het opfokmateriaal aan het MFB, wat sinds 2013 eveneens de SPF-status heeft.
Fokkerijman
Geert Beltman heeft zich in al die jaren gemanifesteerd als een echte fokkerij-man. Hij werkt er nu 41 jaar en beschouwt het MFB als ‘zijn bedrijf’. MFB was in het verre verleden onderdeel van het fokprogramma van het Varkensstamboek en produceerde geruime tijd zelfs NL- en GY- beren voor de ki-verenigingen, het ging over op de zuivere GZ-fokkerij en startte nog later een ‘eigen’ fokkerij op. Maar…op het gebied van gezondheid hebben ze in de loop der jaren op het Molenaars Fokbedrijf ook een flink aantal hobbels moeten nemen. Deze thema-avond van Pig Business is weliswaar gewijd aan de varkensfokkerij, maar Beltman zal ook vertellen dat keuzes in de fokkerij soms hand in hand gaan met de gezondheidsstatus.
Drastische beslissing
Het Molenaars Fokbedrijf bleef al die tijd niet vrij van AR en APP (type II en IX). De combinatie van deze ziektegeschiedenis hierin en serieuze bouwplannen, een uitbreiding tot uiteindelijk 3.000 zeugen met biggen, leidde in het jaar 2012 tot een drastische beslissing. Geert Beltman: „Helemaal leegdraaien! Dat wilde ik om van die vervelende APP- en AR-besmetting af te komen. De aandeelhouders stemden met mijn voorstel in.” Hoe het MFB het realiseerde om op 5 januari 2013 helemaal leeg te zijn en op 29 maart van datzelfde jaar al SPF-biggen te verkopen, dat zal Geert Beltman u zelf vertellen. En ook dat het proces - financieel gezien - zelfs een glimlach op het gezicht kon gebeuren.
Genetica kiezen
De depop-repop speelde zeker een rol in de keuze die het MFB maakte in de fokkerij, misschien wel moest maken! Geert Beltman: „De bouw van een eigen opfokbedrijf in Noord-Duitsland (Neubukov) kregen we niet voor elkaar. En dan rijst de vraag: ‘Waar moet ik elk jaar met ruim 80.000 vierweekse biggen naar toe?’. Opfokstallen huren was de ene optie. De andere optie in 2013 was: kiezen voor het Elite Varkens concept.” En dat betekende automatisch dat het MFB voor PIC-materiaal moest kiezen.
Transitie naar Elite-varkens
Het eerder genoemde bedrijf van Beltman’s zoon Bart in Noord Duitsland speelde een belangrijk rol in de transitie op het MFB. Hij had een Topigs 40 zeugenstapel, maar schafte ten bate van het MFB een 100-tal zuivere PIC-gelten aan. Hij leverde allereerst hoogdrachtige SPF-gelten aan het MFB en hij is daarna ‘hofleverancier’ gebleven van SPF-opfokgelten. Deze worden bij het MFB geïnsemineerd met sperma van de PIC-408 berenlijn. Dit is een speciaal voor de Elite Varkens geselecteerde berenlijn. De biggen worden geleverd aan de Duitse biggenhandelaar Evers, die uitsluitend in PIC-biggen handelt. Ze gaan naar een achttal opfokkers in Duitsland.
Mercedes
Geert Beltman: „Voor mij is het Elite-varken de Mercedes onder de vleesvarkens. Het is een wat ander type zeug, met een laag sterftepercentage onder de biggen, dat is ook één van de fokdoelen.” En de cijfers omtrent de sterfte van 2013 tot heden zal Geert Beltman dan ook laten zien op deze thema-avond. „En de biggen zijn vitaler dan ik gewend was. De tomen zijn uniformer. En de biggen in de vleesvarkenshouderij zijn economisch aantrekkelijke vleesvarkens.”
Het Molenaar Fokbedrijf is één van de negen franchisenemers in het Nederlandse Elite Varkens concept. Via dit concept worden er biggen geleverd aan uitsluitend Duitse vleesvarkenshouders. De focus in dit concept ligt op de totale economie in de keten.
Avondprogramma
19.15 – 19.30 uur: inloop met koffie.
19.30 – 20.30 uur: gastspreker Geert Beltman (MFB).
20.30 – 22.15 uur: praktische workshops over fokkerij.
22.15 – 24.00 uur napraten met een heerlijke gehakbal en drankjes.