logoClose menu
Menu
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Close submenu ( Nieuws) Nieuws
  • Home
  • Markt
  • Diergezondheid
  • Voeding
  • Ondernemen
  • Fokkerij
  • Huisvesting
  • Mest
  • Vlees
Close submenu (Markt)Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Close submenu (Diergezondheid)Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Close submenu (Voeding)Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Close submenu (Ondernemen)Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Close submenu (Fokkerij)Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Close submenu (Huisvesting)Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Close submenu (Mest)Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Close submenu (Vlees)Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Close submenu (Vakblad)Vakblad
  • Jaargangen
  • Verschijningsdata
  • Abonneren
Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidDierenwelzijnVarkenssector bereidt zich voor op hitteperiode

Varkenssector bereidt zich voor op hitteperiode

De varkenshouderij maakt zich op voor een mogelijk langere periode van hitte. Komende dagen worden temperaturen van ruim boven de 30 graden voorspeld. Veel varkenshouders zorgen voor extra koeling in en buiten de stal. Dit gebeurt onder meer met verneveling, een coolpad in de luchtinlaat, ramen isoleren of nathouden van daken. Ook het wit kalken van daken is een methode om de temperaturen in de stal niet te ver te laten oplopen.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) heeft onlangs een Bedrijfsspecifiek hitteprotocol ontwikkeld. Met dit hulpmiddel krijgen varkenshouders in beeld hoe zij hun dieren zo goed mogelijk kunnen beschermen tegen hittestress op warme dagen. Het protocol is ontwikkeld door Wageningen University & Research (WUR).

Tijdig maatregelen

Kern van het protocol is dat varkenshouders samen met hun medewerkers, adviseurs en dierenarts tijdig maatregelen nemen, effecten meten en evalueren wat nog beter kan. Het bedrijfsspecifieke hitteprotocol is ontwikkeld op basis van onder meer ervaringen die varkenshouders hebben opgedaan tijdens de hete zomer van 2019. „Varkenshouders hebben hun best gedaan om hun dieren te behoeden tegen hittestress en bedachten daarvoor soms creatieve oplossingen", zegt de POV. Deze oplossingen zijn vervolgens verzameld. Daarnaast is op basis van literatuur gekeken hoe hittestress bij varkens het beste voorkómen kan worden.

Tips tegen hittestress

De POV adviseert varkenshouders verder om de voergift te verlagen. „Het kost productie, maar voorkomt uitval", aldus de POV. Verder adviseert de varkenshouderijorganisatie om meer rust in de stal te creëren. „Voer op aangepaste tijden en stel handelingen zoveel mogelijk uit", luidt het advies. Ook moeten varkens worden voorzien van veel koel water (niet kouder dan 10-15 graden) en wordt er in de stallen maximaal geventileerd.

Rendac

POV vraagt varkenshouders tevens om in warme perioden extra zorgvuldig te zijn met het melden en aanbieden van kadavers. Rendac besteedt op haar website specifiek aandacht aan de werkwijze met betrekking tot het melden, bijmelden en aanbieden van kadavers tijdens de zomerperiode.

„Bij perioden van hoge temperaturen is het nog belangrijker om de aantallen en/of kilogrammen zo nauwkeurig mogelijk door te geven en gebruik te maken van de optie tot bijmelden. Het VRS-systeem (het 'bandje') geeft de mogelijkheid tot bijmelden, indien er op het moment van melden reeds een melding is gemaakt voor diezelfde dag. Bijmelden kan dus als er, in aansluiting op de melding die al is gemaakt, extra materiaal aangeboden wordt", aldus POV.

Accurate en actuele meldingen helpen Rendac volgens POV om een efficiënte- en hygiënische ophaling mogelijk te maken. „Het helpt in het voorkomen van verstoringen waarbij kadavers later worden opgehaald en ze dus langer aan de weg staan (vaten) of liggen met geuroverlast als gevolg. Met een juiste melding helpen varkenshouders zichzelf en hun collega’s."

Extra ophaaldagen

Als de weersomstandigheden erom vragen, haalt Rendac ook op zaterdag kadavers op om onwenselijke situaties te voorkomen. Dit omdat het bederf nu eenmaal sneller gaat bij hogere temperaturen. Of er op zaterdag wordt opgehaald, wordt in de regel door Rendac op donderdagmiddag daarvoor besloten en gecommuniceerd. Dit op basis van de weersvoorspelling die dan geldt. De gemiddelde temperatuur voor het komende weekend moet hiervoor op dat moment 27°C of hoger zijn. Rendac communiceert dit via de VRS ('het bandje'), de Rendac website, Rendac App, Facebook en Twitter.

Kadavers zorgvuldig aanbieden

Rendac stelt eisen aan het aanbieden van de kadavers. Die zijn bij de aanbieders bekend en zijn er ook op gericht om bij het aanbieden en ophalen zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken naar omwonenden en recreanten.
In de IKB–regelingen voor varkens zijn voorwaarden voor het koelen en aanbieden van kadavers opgenomen. Het is belangrijk dat onder alle omstandigheden de kadavers op een deugdelijke manier worden afgedekt zodat ze niet zichtbaar zijn en geuroverlast wordt voorkomen.

Koelen

Inmiddels maakt bijna de helft van de varkenshouderijbedrijven gebruik van gekoelde en afgesloten containers waaronder koelkelders. De POV vindt dit een goede ontwikkeling en wil overschakeling naar deze systemen verder stimuleren.

Transport

Vanaf donderdag gaat het Nationaal Plan voor Veetransport in werking. De verwachting is dat dit Nationaal Plan in ieder geval aanhoudt tot en met zondag 9 augustus en mogelijk langer. De NVWA neemt op basis van de weersvoorspellingen uiterlijk vrijdag aanstaande een besluit over verlenging. De voorspellingen laten vrij grote lokale temperatuurverschillen zien, met mogelijk zelfs een hittegolf (5 aaneengesloten dagen > 25 °C, met 3 dagen > 30 °C) voor het zuiden van Nederland.

Foto van Caroline van der Plas
Tekst: Caroline van der Plas

Tot oktober 2020 chefredacteur van Pig Business en Pluimveeweb bij Agrio Uitgeverij. Oprichter BoerBurgerTweet, mede-oprichter BoerBurgerBeweging en Team Agro NL. Schrijfster van het BoerBurgerBoek. Winnaar Gouden Greep 2019, de landelijke persprijs voor de beste landbouwjournalistiek, voor de...

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Dossier Hittestress
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
Top