Fransen willen vooral Spaans varkensvlees
2017 historisch hoogtepunt voor Spaanse varkenssector
Het historisch hoogtepunt laat volgens Interporc zien dat de sector stabiel is geworden in de productie van varkensvlees, de binnenlandse consumptie en de buitenlandse verkoop. De export van 2017 had een totale waarde van 5,08 miljard euro.
Spanje is inmiddels de derde macht in de wereldhandel van varkensproducten en verkoopt aan meer dan 130 landen. Frankrijk is de belangrijkste buitenlandse markt in termen van volume en waarde. De varkenssector draagt aan de nationale welvaart bij met een positieve handelsbalans van meer dan 4.5 miljard euro en een totale handelsomvang van ongeveer 15 miljard euro. De sector genereert bovendien 300.000 directe banen en meer dan een miljoen indirecte banen, voornamelijk in landelijke gebieden.
Frankrijk boven China
Interporc wijst er verder op dat 2017 werd gekenmerkt door een stijging van de afzet in Europa, die 70 procent van de omzet bedroeg. Frankrijk was wederom de belangrijkste markt in termen van volume was (322.000 ton) en versloeg daarmee China, dat met 318.000 ton de op een na grootste afnemer is van Spaans varkensvlees.
Ook wat betreft de exportwaarde staat Frankrijk met 992 miljoen euro op de eerste plaats als afnemer van Spaanse varkensvleesproducten. China kocht voor 500 miljoen euro en de import naar Japan lag op 433 miljoen euro.
Geduchte concurrent
Op de wereldmarkt maar ook binnen Europa is Spanje met deze export- en productiecijfers een geduchte concurrent voor Duitsland, Denemarken en Nederland. Zeker gezien de export naar Frankrijk is Spanje leidend. Spanje heeft opvallend genoeg zijn grootste afnemer binnen de Europese grenzen gevonden en produceert een kwaliteit vlees dat de Franse connaisseurs en Bourgondiërs graag willen eten.