Mestbemonsteringsmethoden te onnauwkeurig en onrechtmatig
Minister geeft nog geen duidelijkheid mestbemonsteringsmethoden
Dijkgraaf had de vragen gesteld, omdat het College van Beroep voor het Bedrijfsleven (CBb) aan heeft gegeven dat het nader onderzoek doet naar boetes op grond van artikel 14 en artikel 58 van de Meststoffenwet. De NVV/POV heeft het CBb al sinds mei 2015 gewezen op tekortkomingen in de bemonsteringsmethoden waar de boete op gebaseerd worden. Kortweg komt het erop neer dat de bemonsteringsmethoden zo onnauwkeurig zijn dat ze eigenlijk niet mogen worden gebruikt voor wetgeving. De wet stelt dat 15 procent onnauwkeurigheid is toegestaan. De bemonsteringsmethoden laten echter uitschieters zien van 29 procent.
Dit is al jaren terug door onderzoekers van onder meer Wageningen aangetoond. De boetes zijn op grond van deze stellingname daardoor onrechtmatig en daarmee zijn veel varkenshouders, die nu als fraudeurs betiteld worden, geen wetsovertreders. Het CBb vindt het bezwaar van de varkenshouders dusdanig plausibel dat het een onderzoek heeft ingesteld en voorlopig alle boetes op heeft geschort.
Te technisch
Schouten schrijft aan de Tweede Kamer dat: „….vanwege de technische inhoud van de vragen en afstemming met derden kunnen de vragen niet binnen de gebruikelijke termijn van drie weken worden beantwoord. Ik streef ernaar de vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden….”.
Maar het zal hoogstwaarschijnlijk enkele maanden gaan duren, voordat de minister met een volledig antwoord komt. Er staan namelijk grote belangen op het spel. Afwijzing van de bemonsteringsmethoden en het boetesysteem door het CBb zal een bom leggen onder de Meststoffenwet. Varkenshouders, die al bezwaar tegen de boetes hebben gemaakt, kunnen dan naar de rechter stappen voor schadevergoeding.
Hoorzitting
De minister kan dus eenvoudigweg niet voor het CBb uitlopen. Het Cbb heeft een advocaat-generaal ingeschakeld die zich over deze zaak ontfermt en de eerste bijeenkomst of hoorzitting zal waarschijnlijk in april plaatsvinden. Een advies van de advocaat-generaal zal niet eerder dan de zomer komen en dan moet het CBb zich nog buigen over dit advies. Pas eind dit jaar zal het college duidelijkheid van zaken geven.