Column: Kans op betere varkensprijzen pas eind augustus
Koel en rustig blijven met deze hete dagen is het beste. Zo denkt de varkensmarkt er ook over of zoals ik het zie: Slachterijen zorgen ervoor dat er aanbod van varkens blijft, zodat de prijs van de vleesvarkens niet hoeft te stijgen. In Nederland werden er de afgelopen week ruim 290.000 vleesvarkens geslacht. Dat is een normaal aantal, maar het slachtgewicht van 99,3 kilogram is en blijft nog steeds hoog.
Meer varkens gaan weer naar Duitsland
In Duitsland ging het aantal slachtingen weer verder omhoog naar 854.000 en daar steeg volgens de VEZG het slachtgewicht met 0,6 kilogram naar 97,3 kilogram. Met deze slachtaantallen in beide landen worden alle aangeboden varkens geslacht, maar zoals we weten gaat Tönnies in Duitsland zijn slachtcapaciteit weer opschroeven naar het oude niveau. Dan zullen er de komende weken weer meer varkens van Nederland naar Duitsland gaan. Hier zijn natuurlijk ook varkensaantallen bij die de afgelopen weken door de problemen in Duitsland naar andere landen werden geëxporteerd. Maar door deze hernieuwde Duitse vraag zullen de slachtaantallen in Nederland gaan dalen. Voor de Nederlandse slachterijen is dit natuurlijk een onvoorzien gelukje, want door het extreem warme weer kunnen ze de slachtaantallen met een gerust hart en zonder druk op de ketel naar beneden bijstellen. Natuurlijk is het ook nog vakantie en nog niet alle medewerkers zijn terug. Dus dat Tönnies meer gaat slachten, komt voor de Nederlandse slachterijen mooi uit en blijven ze de touwtjes in handen houden. Deze situatie zal nog wel even duren. Maar blijf als varkenshouder in deze periode gewoon koel en rustig.
In Duitsland lopen de slachtaantallen weer op en ook op Teleporc wordt iets meer gehandeld. Vrijdag kwam de notering op 1,48 euro; een verhoging van plus 2 centen ten opzichte van afgelopen dinsdag. De partij met het hoogste bod van 1,50 euro werd echter niet gegund, terwijl deze varkens volgende week donderdag/vrijdag konden worden geladen. Daarom denk ik dat de varkensprijs in de komende week niet beter gaat worden.
De hitte van deze en komende week zullen ongetwijfeld invloed hebben op de groei van de vleesvarkens; ook al wordt er hier in Nederland van alles aan gedaan om de effecten van de hitte behoorlijk te beperken. Het grote voordeel is dat er de komende weken minder kilo's varkensvlees aan de haak gaan komen en dit zal op een later tijdstip positief werken op de prijs. We moeten dan denken aan eind augustus. Er komen dan meerdere effecten bij elkaar: Lichtere varkens, meer export naar Duitsland, maar zeker ook het volledig opstarten van verschillende vleesverwerkers. Dit alles kon zomaar de opstap zijn voor een welkome prijsverhoging. Boerenvarkensprijs staat deze week echter nog onveranderd op 1,48 euro. De prijzen van de onderdelen blijven, op een paar uitzonderingen na (kleine verhoging), ook onveranderd.
Geen hittestress op de biggenmarkt
De biggenmarkt heeft zeker geen last van de hittestress. Het aanbod blijft groot, maar door de lage prijs gaan er nog steeds biggen naar landen ver hier vandaan. Moldavië, Polen, Slovenië en Kroatië, maar ook Bulgarije wordt genoemd. Deze exporten zorgen ervoor dat het overaanbod een plek krijgt en de prijs onveranderd blijft. Boerenbiggenprijs kan zich hier goed in vinden en laat de notering op 35 euro staan. Wat het reduceren van de slachtaantallen van de vleesvarkens op de biggenprijs zal hebben, is nog even onduidelijk. We zullen dat in de komende week zeker zien en horen.
Varkenspest: opletten met de handel naar Oost-Europa
Het is natuurlijk mooi dat er biggen op export kunnen gaan naar landen ver hier vandaan. Echter, het gevaar van insleep van AVP wordt hierdoor natuurlijk groter. Oost-Europa is een steeds grotere brandhaard wat betreft AVP. In Polen, waar de teller ruim een maand geleden nog op vijf geruimde bedrijven stond, staat het aantal geruimde bedrijven nu al op 41. Je zult een paar dagen eerder maar een trailer vol biggen hebben gelost op één van deze bedrijven. Dit geldt ook voor al die andere landen waar biggen heen gaan. Het barst er van de AVP. Dus handelaren blijf voorzichtig. Voor het komend jaar zijn de vooruitzichten best goed voor varkenshoudend Nederland, maar op één voorwaarde en dat is dat de AVP niet verder naar het westen komt.