‘Rogge werkzaam tegen berengeur en salmonella’
Initiatiefnemers voor het onderzoek waren zadenbedrijf KWS Lochow, transportbedrijf Walsrode-Visselhövede en de Universiteit voor Diergeneeskunde (TiHo) in Hannover. De veldstudie werd uitgevoerd op 16 varkenshouderijen met totaal ruim 16.000 vleesvarkensplaatsen.
Op acht van de negen varkenshouderijen zou het berengeurprobleem dankzij 40 procent rogge in het rantsoen volledig verleden tijd zijn. Het persbericht hierover van het Deutcher Raifeissenverband meldtbovendien dat dit rantsoen op elf van de zestien vleesvarkenshouderijen een verbetering liet zien op het gebied van salmonellabesmettingen. De bacterie werd 35 procent minder waargenomen.
De initiatiefnemers zetten deze veldstudie in 2018 voort. Ze zoeken daartoe extra varkenshouders en streven naar een onderzoekpopulatie van 100.000 varkens.