Sabine Grobbink over #geenhittestress: 'Probeer altijd door de ogen van een niet-varkenshouder te kijken'
Nederland werd de afgelopen dagen geteisterd door een hittegolf. Boeren doen er alles aan om hun dieren en oogst te redden. Dit ook door middel van innovatieve methodes. Dat leidde tot veel foto's en video's op social media onder de hashtag #geenhittestress. Agrio stelde daarom de vraag aan de lezers: is het goed dat dit gebeurt, of zit er ooke een risico aan?
44,8 procent vindt het goed dat dit gebeurt. De boeren krijgen volgens hen zo een goed beeld van wat boeren doen hun dieren en gewassen te beschermen. 28,5 procent vindt het ook goed, maar plaatst liever zelf niks op social media.
24,7 procent is het oneens met de stelling. Volgens 13,9 procent van de groep stemmers loop je het risico dat foto's en filmpjes in verkeerde handen vallen. Ook kunnen ze gebruikt worden om de sector in een kwaad daglicht te stellen. 10,8 procent vindt dat het delen van media geen zin heeft, omdat de burgers toch al hun oordeel klaar hebben.
Zeugenhoudster Sabine Grobbink uit Barger-Compascuum (Dr) was één van de vele boeren die via #geenhittestress regelmatig updates plaatste via haar Twitteraccount. Zo deelde de varkensboerin wat ze deed om het koel te houden voor de varkens. Ze kreeg de afgelopen weken alleen maar positieve reacties. „Ik vind het belangrijk dat we dit doen, omdat de meeste boeren het afgelopen jaar hebben geïnvesteerd in nevelkoeling of koeling op een andere manier. Veel mensen weten niet wat er gebeurt achter de staldeur en zo laten we zien wat we als sector doen.”
Niet in koude kleren
In het verleden kreeg ze ook weleens negatieve reacties. „Soms gaat je dat niet in de koude kleren zitten. Op vloekende mensen reageer ik niet, maar op personen die oprecht vragen hebben daar antwoord ik altijd op.” Grobbink snapt het dat niet elke varkenshouder het wil, uit angst voor negatieve reacties. „Je moet het alleen doen als je het echt leuk vindt.”
Zelf in de hand
Ze heeft wel een tip voor boeren die het ook overwegen om te doen of al bezig zijn „Het filmpje en/of de foto heb je zelf in de hand. Probeer altijd door de ogen van een niet-varkenshouder te kijken naar je eigen tweet. Ook zo weinig mogelijk vaktermen en zoveel mogelijk Jip en Janneketaal zodat de mensen het begrijpen.” Ze zegt dat je altijd in je achterhoofd moet houden dat mensen meekijken „Er kijken meer Twitteraars mee dan je eigen volgers. Het heeft mij wel veel leuke contacten gebracht en houdt mijn eigen ogen ook open.”
Afkoeling
Voor de zeugenhoudster mag de warmte wel afgelopen zijn. „Een keer is het goed. Ik ben wel blij als het afgekoeld is. Je bent constant bang dat er iets kapot gaat. Hopelijk krijgen we snel normaal weer.”
Tekst: Bas Lageschaar
Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.
Beeld: Sabine Grobbink, Frans van Heertum