Column: Opleving varkensmarkt komt eerder dan verwacht
Eerder dan gedacht begint de varkensmarkt toch in beweging te komen. Waar we vorige week nog van uit gingen, dat het wel eind augustus kon worden, lijkt het er nu op dat komende week de eerste slachterijen wellicht gaan verhogen.
Minder varkens aanbod en meer vraag
Hier zijn een aantal oorzaken voor. De afgelopen week met de tropische temperaturen heeft, ondanks alle goede zorgen van varkenshouders, ertoe geleid dat door verminderde voeropnamen de groei is gestagneerd. Daarom zal het varkensaanbod de komende week minder worden en ondanks dat er nog bedrijven zijn, die door coronaperikelen nog achterlopen met varkens afleveren, kon er zomaar eens meer varkens gevraagd gaan worden. Ook lopen de vakanties ten einde en beginnen de vleesverwerkers weer. Dit levert ook altijd extra vraag op. De derde en zeker geen onbelangrijke reden is dat Tönnies weer mag gaan exporteren naar China en als Tönnies dit mag”, zullen andere slachterijen vermoedelijk snel volgen.
De export is met name voor de vierkantsverwaarding van het varken belangrijk. Nu deze ‘mindere’ onderdelen ook weer beter verkocht gaan worden, kan de prijs van het vleesvarken ook naar boven. De gangbare onderdelen zijn de laatste maand al behoorlijk gestegen en is het nu ook tijd geworden dat de vleesvarkenshouder daarvan kan meeprofiteren. Boerenvarkensprijs durft het aan om te verhogen; al is het niet spectaculair. We verhogen met 2 centen naar 1,50 euro En er is een gezegde: als één schaap over de dam is, volgen de anderen.
Wat gaat Duitsland doen? Ook in Duitsland wordt de markt positiever. De Duitse Teleporc deed vrijdag plus 2 centen naar 1,50 euro en staat nu op een prijs, die goed in verhouding staat met de ISN-notering. Deze geven aan dat het overaanbod in Duitsland snel wordt weggewerkt en ze snel weer over gaan naar een vraagmarkt. Wat de ISN aankomende woensdag gaat doen, is nog even de vraag en is duidelijk afhankelijk van het aanbod aan varkens. Kijken we wat verder Europa in dan zien we in veel landen dat de markten iets positiever worden. Frankrijk heeft na vier weken de weg naar boven weer iets gevonden. Italië kwam van ver, maar verhoogt inmiddels voor de tiende week op rij en voor de tweede week met 5 centen. Maar ook in Oost-Europa reageert de markt positief. Voor boerenvarkensprijs was dit voldoende aanleiding om dus te verhogen.
Biggenmarkt blijft lastig in de zomerse periode
De biggenmarkt is in de zomer altijd moeilijk met vaak dalende prijzen. Dit jaar is de bodem al aan het begin van de zomer bereikt en moeten zeugenhouders het nu doen met stabiele lage prijzen. Afgelopen week was een lastige periode met de warmte en komende week als er minder plekken leegkomen, zal het ook weer lastig worden om elke big op het juiste tijdstip op de juiste plek te krijgen. De markt heeft wel voldoende vertrouwen en daarom kunnen we de Boerenbiggenprijs op onveranderd houden van 35 euro.
Bijkomend probleem van de opkoopregeling
De eerste zeugenhouders, die met de ‘oprotregeling’ meedoen, zijn inmiddels al gestopt met het insemineren van de zeugen. Daar zullen de laatste biggen over een aantal maanden worden geboren en gewoon nog verkocht gaan worden, zodat men de stallen op tijd leeg hebben. Er lijkt zich echter een probleempje voor te doen bij de gesloten bedrijven die alles nog zelf willen afmesten. Die zouden wel eens in tijdnood kunnen komen. Om dit te voorkomen kunnen de laatste biggen worden verkocht, maar helaas valt dit samen met het al niet meer opleggen van biggen bij de vleesvarkenshouders die aan de regeling meedoen. Door deze situatie kon er wel eens extra druk op de biggenmarkt komen over een aantal maanden. Zelf houd ik niet van probleemdenken, maar van oplossingen. Dus als de vleesvarkens in de komend maanden snel in prijs gaan stijgen, is vaak door extra export de oplossing er al eerder voordat het probleem is geboren. Dat regeling nog wat marktverschuivingen gaat geven, is echter wel duidelijk.