Nederlandse vleesprijzen in Europese top vijf; buiten EU nog duurder
Wanneer de prijsniveaus worden vergeleken met het EU-gemiddelde, blijkt dat in 2019 de vleesprijs het hoogst was in Oostenrijk (prijsindex van 145) en Luxemburg (141), gevolgd door Frankrijk (131 ), Nederland (127), België (125) en Finland (124).
De laagste prijsniveaus voor vlees in 2019 waren daarentegen in Polen en Roemenië (beide met een prijsindexcijfer van 63), gevolgd door Bulgarije (66) en Litouwen (71). Roemenië had de laagste vleesprijzen in de Europese Unie (EU), 37,3 procent onder het EU-gemiddelde. Polen (36,7 procent onder het EU-gemiddelde), Bulgarije (33,8 procent onder het EU-gemiddelde) en Litouwen (29,9 procent onder het EU-gemiddelde) volgden.
De categorieën vlees waarop deze statistieken betrekking hebben, omvatten rund- en kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, schapenvlees en geitenvlees, gevogelte, ander vlees en eetbaar slachtafval, delicatessen en andere vleesbereidingen, aldus Eurostat.
Zwitserland duurste
In het EU-onderzoek waren ook de vleesprijzen meegenomen van drie niet-EU-landen Zwitserland, IJsland en Noorwegen. Die landen maken wel deel uit van de Europese Economische Zone, maar vallen niet onder het EU-landbouw- en voedselbeleid. In Zwitserland kost vlees zelfs bijna anderhalf keer zoveel als het wereldwijde gemiddelde. Het is duurder dan waar ook ter wereld, blijkt al eerder uit een onderzoek van Caterwings, een inmiddels opgeheven online marktplaats voor catering.
Vergeleken met het EU-gemiddelde moeten de Zwitsers 2 a 3 keer zoveel betalen voor vlees (meer dan het dubbele), blijkt uit gegevens van Eurostat. Uit een willekeurige steekproef blijkt dat een kilo ham uit de conventionele veehouderij in Zwitserland gemiddeld 23 frank (21 euro) kostte, terwijl een kilo biologische ham 51 frank (47 euro) kostte, meer dan het dubbele.
Niet ten goede van boeren
De Zwitserse dierenwelzijnswet wordt beschouwd als de strengste ter wereld. Maar het is niet zo dat de hoge vleesprijzen daar een gevolg van zijn: „Dat een diervriendelijkere veehouderij de productiekosten opdrijft en dat boeren en vee er uiteindelijk van profiteren. Dat is niet het geval", zegt Mathias Binswanger, hoogleraar economie aan de University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland in Olten. „De hogere prijs komt vooral de retailers ten goede, niet de boeren."
De hoge marge voor groothandels en retailers loopt nog verder op als het vlees onder diervriendelijke omstandigheden wordt geproduceerd, bleek al eerder uit een marktanalyse van de Zwitserse dierenwelzijnsorganisatie STS, zo meldde Deutsche Welle onlangs.
Tekst: Iede de Vries
Iede de Vries (bouwjaar: 1950) is een Noord-Hollandse polderjongen: een kwart-Urker (grootouders), een kwart-Zaankanter (ouders), een kwart-overkantse Texelaar (gezin) en een kwart- Gooise kakker (pensionado), en een volbloed journalist, redacteur en correspondent.
Beeld: Agrio archief
Bron: Eurostat