Fokken op economie
In 1993 startte de ambitieuze ondernemer zijn eigen varkenshouderij. Hij deed dat na het volgen van de Has in Den Bosch, een functie bij CHV en een functie als bedrijfsleider bij een varkenshouderij. Paul van der Meijden (50) is nu tevens manager van PIC Nederland. Tijdens onze thema-avond spreekt hij echter vanuit de invalshoek van de eigen varkensbedrijven en ‘Elite Varkens BV’.
Eén van de eersten
„Ik was 26 toen ik boer werd”, vertelt hij „En ik heb toen de strategische keuze gemaakt om te gaan voor een hoge gezondheidsstatus en robuuste zeugen. En daarbij de focus in de fokkerij meer op het kweken van meer spieren bij vleesvarkens te leggen, dan te proberen het spek eraf te krijgen. Daarbij neem ik altijd in ogenschouw dat voerkosten de grootste kostenpost vervult in de varkenshouderij, gevolgd natuurlijk door uitval.” Na diverse schaalvergrotingen maakte zijn varkenshouderij in het jaar 2000 een ruiming door. Oorzaak: levering van verontreinigd voer. Paul: „Dat gaf ons de mogelijkheden om in 2003 te starten met het leveren van aujeszky-vrij materiaal op de Duitse markt. We waren daarmee één van de eersten. De fokkerij deden we aanvankelijk in eigen beheer. Maar in 2005 hebben we dit ondergebracht bij fokkerijgroepering PIC. Dat was trouwens ook het jaar dat het eerste ‘Elite-zeugen’-franchise bedrijf zijn intrede deed.”
Focus op eindproduct
Paul vervolgt: „Ons ketenconcept heeft als primaire doel iedere deelnemer een goede boterham te laten verdienen door eerlijk, hard en vooral prettig samen te werken. Samen produceren we kerngezonde (speen)biggen die we voor een goede prijs in Duitsland kunnen afzetten.” Daarbij noemt hij de manier waarop ze varkens fokken uniek in Noord-West Europa: „We focussen namelijk constant op het eindproduct. We willen een biggen leveren die gewild zijn bij de Duitse eindgebruiker. Dat begint al in ons topfokbedrijf in Essel-Engehausen (Duitsland). Daar liggen circa 1.000 zeugen. Op dit kernfokbedrijf produceren we dus de fokgelten voor alle zeugenhouders in de keten.”
Eigen beergroep
Het Duitse topfokbedrijf produceert voor Elite Varkens BV de klassieke Camborough gelt. Deze gelten en zeugen worden bij de negen Nederlandse vermeerderaars gedekt met 100 procent SPF-vrij sperma van PIC-eindberen. Paul: „We gebruiken daarvoor momenteel een eigen beergroep. Het gaat vooral om zelf geselecteerde beren uit de 408 G- en de 408 M-lijnen om de Duitse marktsegmenten zo optimaal mogelijk te kunnen bedienen.” En natuurlijk willen ze ook bij Elite Varkens liefst zoveel mogelijk biggen per zeug per jaar draaien, echter mét behoud van voor de keten belangrijke parameters als voerconversie, groei en bevleesdheid. Paul: „Het rendement en arbeidsgemak bij de vleesvarkenshouder, bepaalt uiteraard de waarde van de biggen die we produceren.”
Voerefficiëntie zeugen
Opvallend is dat het gehanteerde fokdoel voor zeugen, naast reproductie, zich sterk focust op efficiënte groei en karkaskwaliteit. Paul: „De zeug bepaald immers voor de helft de genetische