Geen zicht op einde van importban China voor Nederlandse slachterijen
Vion en COV laten weten dat er nog geen zicht is op wanneer de exportrestrictie wordt opgeheven. In totaal mogen vijf locaties niet exporteren naar China: twee locaties van Vion (Boxtel en Groenlo), en de slachterij van Van Rooi, Westfort en F. Wellink Lekkerkerk B.V. De bedriven kijken samen met de COV en overheidsinstanties naar mogelijkheden om de tijdelijke importban op te heffen.
Ruimte op afzetmarkt
Dat Tönnies wel mag exporteren naar China betekent ruimte op de afzetmarkt, ook voor Nederlandse varkenshouders die aan de Duitse slachterij leveren. Het bedrijf slacht momenteel zo’n 17.000 varkens per dag op de hoofdlocatie in Rheda-Wiedenbrück. Voor de tijdelijke sluiting in juni, door Covid-19-uitbraken onder het personeel, slachtte Tönnies tussen de 20.000 en de 25.000 varkens per dag.
Miljardendeal
Het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken liet deze week weten dat China een miljardeninvestering doet in de vleessector van het land. Met de 3,8 miljard wil China de vleesproductie in Argentinië verhogen, om zo voldoende vleesvoorraad te hebben in de toekomst.
Die voorraad is belangrijk voor China, omdat het door de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest vorig jaar een flinke krimp heeft gehad in de eigen binnenlandse varkensstapel. De invoer van varkensvlees uit andere landen werd in juni nog met 128 procent vedubbeld (400.000 ton) ten opzichte van vorig jaar.