Column: Wachten tot dat de Duitse varkensprijs omhooggaat
Nederlandse vleesprijzen staan in de top van de EU. Mooi, toch was mijn gedacht: ‘Maar het waren consumentenprijzen.’ De prijzen die de Nederlandse varkenshouders ontvangen, staan in tegenstellingen tot wat de consument betaalt op een heel laag niveau; ook als we naar de buurlanden kijken. Dit lage niveau willen de slachterijen zo lang mogelijk handhaven, lijkt het wel en hielden de prijs afgelopen week voor de zesde keer op onveranderd.
Frankrijk en Italië zien forse verhoging varkensprijs
De onvrede daarover hoor je steeds meer en als je bovenstaande ‘consument betaalt topprijs’ ook nog leest dan is dit dus zeer begrijpelijk. Wanneer gaan de varkensprijs dan echt omhoog?
Kijken we eerst naar de Duitse markt. Teleporc, waar nog steeds te weinig handel op plaats vindt deed dinsdag een min 1 cent. Toen was het ook heel duidelijk dat de ISN woensdag op onveranderd zou blijven staan. Wat wel opgemerkt dient te worden, was dat de onderliggende notering op 1,47 tot 1,50 euro lag. De weken ervoor was altijd 1,47 tot 1,47 euro geweest. Vrijdag corrigeerde Teleporc zijn daling en steeg weer met 1 cent naar 1,50 euro. Naast Teleporc is er nog een marktplaats voor varkens. Hier worden nog diverse partijen aangeboden, maar ook gevraagd. De handel in varkens komt in Duitsland terug en dat is een goed teken, maar of dit voldoende is voor een verhoging voor woensdag aanstaande, is moeilijk te zeggen.
Gaan we nu eerst even naar het zuiden naar Frankrijk. Hier worden wekelijks op de veiling ook varkens verkocht en daar steeg de varkensprijs deze week wel met 4 centen. Hier wordt de extra vraag door verwerkers wel betaald. Gaan we nog iets verder en nu naar Italië, dan zien we voor de derde week op rij een stijging van 5 centen. De Boerenvarkensprijs deed vorige week plus 2 centen en dat was dus niet zonder reden, maar we zaten er wel naast. Eerlijk is eerlijk. Voor de komende week is het niet anders op de Nederlandse varkensmarkt dan vorige weken. De slachtvarkens blijven met ruim 99 kilogram geslachtgewicht aan de ruime kant en het aantal slachtingen zit al een paar maanden tussen de 283.000 en de 292.000. Dus ook in de week waar een aantal slachterijen aankondigde minder te slachten, blijkt het aantal dus min of meer hetzelfde. Voor Nederland zal het wel hetzelfde zijn als altijd: Wachten tot dat de Duitse varkensprijs omhooggaat en dat is nu nog niet. Daarom houdt de Boerenvarkensprijs zijn kruit droog en blijft ze staan op 1,50 euro.
Biggenmarkt heeft belang bij rust
De biggenmarkt is precies andersom dan de varkensmarkt. Hier is het eerder wachten op een verlaging dan dat ze naar boven gaan. Het aanbod is nog steeds te groot voor de vraag, maar dat is niet het grootste probleem. Het grootste probleem is dat er biggen moeten worden verkocht op de vrije markt, die beduidend minder opbrengen dan dat ze de handel hebben gekost. Hier zal een stijging van de varkensprijs ook snel verbetering in kunnen brengen en is rust in de prijs het enige goede. Boerenbiggenprijs blijft onveranderd op 35 euro staan. De Duitse WeserEms blijft ook onveranderd en hier wordt gezegd dat het plaatsen van alle koppels biggen nog steeds lastig is.
Eerlijk prijs, hoe haal je die binnen
Linda Jansen merkte afgelopen week op dat bij het minder worden van het aantal varkens in Nederland de prijs beter zou worden. Hier wil ik bij opmerken dat deze zeker niet vanzelf komt en POV en de varkenshouders wel een manier moeten bedenken om dit te realiseren. In het verleden is de NVV bezig geweest om de Duitse Teleporc ook naar Nederland te halen en hier een Nederlandse versie van te maken. Op zich kan dit nog steeds. In Frankrijk gaat het nog iets verder. Daar is de notering van de ‘Marche du Porc Breton’ (varkensmarkt Bretagne) gekoppeld aan de prijzen van de slachterijen. Dit is zeker het onderzoeken waard; al zullen slachterijen hier niet om staan te springen.