Afrikaanse Varkenspest nog nooit zo wijdverbreid: wereldwijde aanpak nodig
Wereldwijde controle over AVP is volgens de organisaties haalbaar. Het is echter onwaarschijnlijk dat deze succesvol en duurzaam zal zijn zonder vastberaden nationale inspanningen,schrijven FAO en OIE in een rapport.
Beheersmaatregelen moeten volgens FAO en OIE worden gecoördineerd op nationaal en mondiaal niveau. Internationale, regionale en nationale organisaties, belangenbehartigers en de publieke en private sector moeten nauw met elkaar gaan samenwerken, met op elkaar afgestemde doelstellingen. Er bestaan al internationale standaarden voor de controle van AVP, maar het probleem is dat landen weer allemaal eigen regels en wetten hebben en andere manieren van omgaan met hygiëne.
Effectief
Veel landen hebben moeite om effectief te zijn bij het invoeren van beheersmaatregelen voor dierziekten, als gevolg van tekortkomingen van hun veterinaire diensten. Bij veel gevallen is dit gekoppeld aan een gebrek aan politieke steun en langetermijninvesteringen en onvoldoende aandacht voor de diverse belanghebbenden. Ook zijn er landen die onvoldoende crisissrategieën hebben en die dit niet effectief kunnen implementeren, coördineren en onderhouden.
Het ontbreken van een effectief vaccin is een ander gat om AVP te kunnen bestrijden. Volgens FAO en OIE zijn gecoördineerd onderzoek en ontwikkeling van diverse programma's nodig voor de ontwikkeling van veilige en efficiënte vaccins.
Kennis
Er ontbreekt ook kennis op diverse belangrijke gebieden, zoals epidemiologie van AVP in wilde zwijnen, de rol van teken in de verspreiding van de ziekte, de effecten van AVP in diverse varkenshouderijsystemen en de sociaal-economische impact van maatregelen.