Hitte en vruchtbaarheidsproblemen?
Leptospirose speelt vaak een grotere rol dan u denkt. In deze tips & tricks leest u pasklare oplossingen om leptospirose bij uw varkens tegen te gaan.
Uit recent onderzoek op 10 Nederlandse zeugenbedrijven met vruchtbaarheidsproblemen bleek dat 17% van de onderzochte monsters positief was en werd aangetoond dat 7 van deze 10 bedrijven in contact geweest zijn met Leptospiren die ziekte kunnen veroorzaken bij het varken. De bacteriën komen in de bloedbaan terecht via wondjes in de huid of via de slijmvliezen van o.a. mond, ogen en neus, waarna ze vermenigvuldigen in verschillende organen zoals de lever, nieren en het voortplantingsstelsel. Besmette dieren scheiden de kiem uit via de urine en dit gedurende lange tijd.
Hoe kunnen we leptospirose aanpakken?
Op bedrijven met lang aanhoudende vruchtbaarheidsproblemen waarbij routineonderzoek geen duidelijke oorzaak naar voor kan schuiven (zoals bijvoorbeeld PRRS, PCV2, griep en parvovirus), raadt men aan om diagnostisch te vaccineren tegen leptospirose. Diagnostische vaccinatie houdt in dat men - zonder eerst de diagnose te stellen - de gehele zeugenstapel vaccineert en vervolgens nagaat of de situatie verbetert. Ook op bedrijven waar risicofactoren voor leptospirose aanwezig zijn, kan vaccinatie zinvol zijn. Vaccinatie tegen leptospirose vermindert de klinische symptomen en de infectiedruk op het bedrijf.
Voor een optimaal resultaat, moet vaccinatie steeds gecombineerd worden met goede hygiëne- en biosecuritymaatregelen. Bij de aanpak van leptospirose zijn vooral de volgende zaken van belang:
- Zorg voor een goed ongediertebestrijdingsplan.
- Laat geen honden toe in stal.
- Vermijd vochtige vloeren in de zeugenstal: werk onregelmatigheden in de vloer weg
en zorg voor een voldoende hoge hellingsgraad (5%). - Leptospiren zijn gevoelig voor de meeste reinigings- en ontsmettingsmiddelen, en kunnen niet tegen droogte. Reinig, ontsmet en droog dus grondig alle oppervlakten en materialen die in contact komen met urine.
Bij het vermoeden van een leptospirose-uitbraak kunnen zeugen met koorts behandeld worden met enerzijds ontstekingsremmers en anderzijds antibiotica. Deze slagen er echter niet in om de kiem volledig uit te schakelen en bovendien is het langdurig gebruik ervan ongewenst. Daarom is vaccineren, én de nodige biosecuritymaatregelen in acht nemen, dus de boodschap. Tot slot mag men niet vergeten dat leptospirose een zoönose is. Besteed dus ook voldoende aandacht aan uw persoonlijke hygiëne bij het vermoeden van een uitbraak.