'Nederlandse varkenshouderij is voorloper in energietransitie'
„De normen voor energieverbruik worden elke 5 jaar verlaagd. Terwijl we 5 jaar geleden nog rekenden met 80 kuub gas per zeug of 200 kWh elektra, rekenen we momenteel nog met 60 kuub gas en 180 kWh per zeug. Dat is dus een daling van de energienormen van zowel gas als elektriciteit”, zegt Pijnenburg.
Er zijn volgens hem veel varkenshouders die vandaag de dag fors onder deze norm zitten in het energieverbruik. Een aantal veehouders is zelfs volledig van het gas af met hun bedrijf.
Zuinige technieken
De energietransitie is in de varkenshouderij al heel gewoon. Al langer worden er technieken gebruikt die veel zuiniger zijn dan de oudere technieken. Veel varkenshouders hebben een centraal afzuigsysteem, ledverlichting in en om de stallen en op frequentie aangestuurde pompen. De varkenshouder verricht dezelfde arbeid volgens Pijnenburg zo een stuk energiezuiniger. Daarnaast wordt met slimme technieken warmte teruggewonnen. Bijvoorbeeld ventilatiewarmte die in de winter hergebruikt wordt om de ingaande lucht te verwarmen.
Zonnepanelen, biomassa en warmtepomp
Ook worden steeds meer duurzame technieken toegepast, zoals zonnepanelen, biomassaketels en warmtepompen. Deze technieken kunnen zich in 5 tot 10 jaar terugverdienen als de omstandigheden goed zijn. Een terugverdientijd waar de varkenshouder volgens Pijnenburg met een rendement van 5 -10 procent op het geïnvesteerd vermogen de vruchten van kan plukken.