'Als varkenshouders aan de beurt zijn, verwacht ik ook dat iedereen achter hen staat'
FDF-voorman Mark van den Oever laat zich niet gek maken
Dat succes kwam op 19 augustus met het intrekken van de voermaatregel, maar daarmee is het boerenprotest nog niet voorbij. Er speelt veel meer en dat is het respect voor en behoud van de landbouw in Nederland. De politieke prietpraat met wensbeleid moet plaatsmaken voor realisme, respect en een eerlijke boterham.
Muur
„Wij zijn de muur waar politici tegenaan moeten lopen en dat is natuurlijk een taaie klus. We zullen ons niet een-twee-drie gewonnen geven. Er is volgens mij een nieuw tijdperk aangebroken en dat uit zich in de eenheid en de doorzettingskracht. Ik had nooit verwacht dat we bijna een jaar later nog steeds met zoveel trekkers op pad zouden zijn. Dat boeren niet demonstratiemoe zijn geworden, maar het zien als een morele plicht om te strijden voor hun belangen. We staan met alle sectoren achter elkaar en zijn er nu voor de melkveehouders. Straks, als de varkenshouders eventueel aan de beurt zijn, verwacht ik ook dat iedereen achter hen staat. Dat hebben we als FDF wel bereikt: Het ‘all for one and one for all’ zit er wel in gebakken. Bovendien zijn boeren weer trots.”
Boxtel beginpunt
De bezetting van de varkenshouderij in Boxtel op 13 mei was het beginpunt van het boerenprotest en uit het niets kwam Mark ineens in de schijnwerpers te staan als de voorman van de ‘boze’ boeren. Wat gebeurde er op dat moment in zijn hoofd, waardoor hij tot actie overging en andere boeren om zich heen formeerde om het FDF op te zetten?
„Ik was onderweg vanuit België en ik hoorde het op het nieuws. Toen ik ’s avonds thuis kwam, net aan de soep, zag ik op het nieuws dat de bezetting nog steeds aan de gang was. Ik dacht: ‘Dat kan toch niet waar zijn.’ De politie deed helemaal niks. Stonden er alleen en dat dit allemaal maar zo kon. Op dat moment vond ik ook dat dit op een andere manier georganiseerd moest worden en dat we dit maar eens in eigen handen moesten nemen, Hoe moeilijk moet het zijn om een paar activisten uit een schuur te krijgen? Zo gezegd, zo gedaan.”
‘Dit wordt ‘m niet’
Maar vóór Boxtel was Mark gewoon varkenshouder; na Boxtel werd hij leider van een protestbeweging. Om een dergelijke verantwoordelijkheid op je schouders te nemen, moet er toch iets meer gebeurd zijn dan boze verontwaardiging? „Dat ik voorman ben geworden, is eigenlijk toeval. Ik had het idee op dat moment en omdat ik de oprichter was, werd ik ook voorman. Ik heb een appgroep aangemaakt en de foto van de auto’s, die omver waren geduwd, verspreid. Vijf leden de eerste dag. Tweede dag nog een paar meer en de derde dag dacht ik: ‘Dit wordt ‘m niet.’ Maar toen kreeg het zo’n vlucht en ging het met honderden en later met duizenden tegelijk. Dan heb je een Facebook waar heel veel mensen naar toekomen en hun mening geven. Dan begint het een wereld op zichzelf te worden en zijn eigen leven te leiden. We hebben een mooi logo laten ontwerpen met de juiste kleuren. Een webshop geopend voor FDF campagnemateriaal."
Kindje
Van den Oever had nooit verwacht dat alles zich zo zou ontwikkelen. „Allicht niet. Het is nu mijn kindje en het is groot geworden. Ondanks alle ophef over FDF en mijn persoon laat je dit dan ook niet vallen. Het zit een beetje in je hart. Als de wind even tegenwaait, en dat gebeurt regelmatig ook op ons bedrijf, dan ben ik niet direct overstuur. Bovendien wen je eraan, want de eerste keer dat de mediastorm over mij heen donderde, in Den Bosch tijdens mijn Holocaustuitspraak, maakte het rumoer nog wel even indruk. Daarna veel minder. We hadden echter wel succes die dag. De Brabantse coalitie klapte en dat was zonder FDF absoluut nooit gelukt. We hebben namelijk gigantische druk op het CDA uitgeoefend met dreigende trekkeracties en opzeggingen. Nu zit Forum voor Democratie op die plek en is het een stukje rustiger geworden.”
Dierenactivisten
Onlangs braken dierenactivisten midden in de nacht in op zijn varkenshouderijbedrijf en maakten videobeelden van de stal en varkens. De beelden moesten de FDF-voorman in diskrediet brengen en hem afschilderen als een ‘dierenbeul’. Dat mislukte, want slechts enkele varkens vertoonden wat verwondingen of hadden rode ogen. Volgens de dierenactivisten door de ammoniak in de lucht. „De beelden waren duidelijk geknipt en geplakt. Ze lieten alleen enkele dieren met verwondingen aan staart en oren zien en wilden me door het slijk halen”, reageert Mark nuchter. „Maar ik laat mij niet gek maken en zeer zeker niet bang. We hebben hier als gezin geen trauma aan over gehouden en zijn niet angstig geworden.”
Lees het hele interview met Mark van den Oever in het vakblad Pig Business, dat op 4 september verschijnt. Ontvangt u het blad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan.