Varkensmarkt krabbelt langzaam weer op: 'Covid-19 en Afrikaanse varkenspest spelbedervers'
De POV meldt dat de markt in een wat rustiger vaarwater terecht is terechtgekomen: de belangenbehartiger annex productenorganisatie kreeg de afgelopen twee weken geen meldingen meer van volle stallen of moeite met de afzet. Door de sluiting van slachterijen in mei werden minder varkens verwerkt, wat leidde tot een achterstand. „Daarmee gingen we de zomer in, maar die wordt nu al bijgetrokken.”, aldus Stiphout.
Vorig jaar werden er in augustus nog rond de 260.000 varkens geslacht, dit jaar ligt het weekgemiddelde rond de 280.000. „De extra Covid-19-maatregelen maken het werken in de slachterij niet makkelijker. Ik vind het toch wel knap dat de slachterijen op dit moment deze aantallen op de been houden", vertelt de POV-vicevoorzitter. Hij benadrukt ook dat het in de zomer sowieso voor slachterijen al moeilijker is om de personele bezetting rond te krijgen.
Krimp van 10 procent
De POV blijft aan alle touwtjes trekken om voor een betere prijs te zorgen. „Maar als je blij bent dat je de varkens kunt afzetten, dan is onderhandelen over positieve prijsvorming soms lastig”, legt hetPOV-bestuurslid uit. De organisatie verwacht de komende maanden een krimp van 10 procent onder de varkenshouders, als gevolg van de warme sanering varkenshouderij. „Ik verwacht dat er in ons eigen land daardoor tijdelijk wat harder aan de varkenshouder getrokken gaat worden”, legt Stiphout uit. „Zowel om te leveren als om producten af te nemen, zoals bij voerbedrijven.”
Spelbedervers
De belangenbehartiger hoopt dat alle Nederlandse slachterijen snel hun exportcertificering terugkrijgen van de Chinese overheid, zodat zij weer mogen exporteren naar het land. „Maar er zijn mogelijk twee spelbedervers: Covid-19 en de Afrikaanse varkenspest (AVP). De eerste is al een spelbederver en de tweede kan er één worden”, duidt het POV-bestuurslid. AVP is nu al in 50 landen actief, waaronder in Oost-Europa. De werelddiergezondheidsorganisatie OIE en de VN Voedselorgansatie willen een gezamenlijke aanpak van landen om de ziekte wereldwijd onder controle te houden. „Als de twee spelbedervers wegblijven en/of minder worden, dan voorzie ik een mooie toekomst met een betere varkensprijs”, schetst Stiphout.
Nieuwsgierig? Lees het hele bericht over de vleesvarkensmarkt in het vakblad Pig Business, dat op 4 september verschijnt. Ontvangt u het blad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan.