Dierenartsen constateren vaker bot- en groeiproblemen vleesvarkens
Vleesvarkens met osteochondrose geven het beeld van stijf en pijnlijk lopende vleesvarkens in de periode van twee tot vier weken na opleg. In ernstige gevallen gaan de varkens op de achterhand zitten. In milde gevallen alleen stijf lopen met een opgebogen rug. Na de startfase is het probleem voorbij en komt ook niet meer terug bij de zware varkens.
Dit kan volgens De Oosthof wijzen op Mycoplasma hyosynoviae of Glässer. Meestal is de oorzaak echter osteochondrose . Het kraakbeen in de gewrichten en groeischijven is dan van onvoldoende kwaliteit. Belangrijk is om deze kreupelheid te onderscheiden van streptococcen of trauma. Dit speelt vaak in de eerste week na opleg. Behandeling met antibiotica en eventueel een pijnstiller is dan noodzakelijk.
Calcium en fosfor
Bij osteochondrose volstaat alleen een pijnstiller, maar de bot- en groeiproblemen zijn te voorkomen met een aanvulling van calcium en fosfor via het voer (0,5% monocalciumfosfaat) of als topdressing in de risicoperiode. De Oosthof adviseert verder dat de varkenshouder ook kan kijken naar Vitamine D, die een rol heeft in de calciumstofwisseling van het lichaam. Vitamine D kent een wettelijk maximum in het voer. Er kan evenwel gekozen worden voor een betere kwaliteit vitamine D.
Opleggewichten van boven de 25 kilogram en biggen die gehuisvest zijn op kunststofroosters zijn ook een risicofactor. Bij zware biggen op kunststof worden de gewrichten teveel belast. Volgens een Duits tijdschrift ontstaan deze tekorten langzaam. Dat wil zeggen dat bovengenoemde aanpassingen (Ca/P en vit. D) in het biggenvoer ook kunnen zorgen voor een vermindering van de klachten.
Clostridium en Rotavirus
De Oosthof constateert ook dat er vaker diarree op de eerste dag na de geboorte voorkomt. Dit wordt vaak veroorzaakt door Clostridium perfingens type A. Deze bacterie is sneller dan bijvoorbeeld E. Coli, die pas later problemen kan veroorzaken. Hygiëne en warmte zijn de basisvoorwaarden voor een succesvolle aanpak.
Tegen Clostridium type A bestaat een vaccin dat gevaccineerd kan worden naast de bekende coliclostridium type C vaccins. Rotavirus kan de clostridium bacterie aanjagen. Vooral een vaccinatie bij de gelten geeft naar de mening van de dierenartsenpraktijk vaak een sterke verbetering van de situatie.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bron: De Oosthof Dierenartsen