Minder stikstof? Grootste klap maak je met voer
Door efficiëntere voerbenutting verbruik je minder eiwit en daardoor heb je minder stikstofuitstoot”, legt Eelco van de Hoef, hoofd van het Varkens Innovatie Team bij AgruniekRijnvallei, uit. Het lijkt dus simpel: minder eiwit in voer en minder uitstoot; maar is dat het ook? Nee, weet Van de Hoef. Hij merkt dat de varkens de afgelopen jaren magerder zijn geworden door de genetica: „En het kenmerk van magere varkens is dat ze een hoog eiwitgehalte moeten hebben. Als je ze dat niet aanbiedt, dan halen ze de gewenste groei niet of ze worden agressief.”
Aminozuren
Onder meer AgruniekRijnvallei, ABZ Diervoeding en ForFarmers onderzoeken hoe het eiwit in het voer verlaagd kan worden, terwijl de eiwitkwaliteit hoog blijft. Daarvoor worden aanpassingen gedaan in de ‘bouwstenen’ van het eiwit, de aminozuren.
ABZ Diervoeding kijkt naar de beschikbaarheid van nieuwe synthetische aminozuren die op de markt komen om het ruw eiwitgehalte te drukken: „Stel je krijgt een maximumnorm op het ruw eiwitgehalte van het startvoer, dan zul je merken dat de jeugdgroei ook minder goed benut wordt. Dat zou leiden tot minder goede voerefficiëntie waardoor je meer voer nodig hebt. Ik zou het daarom niet zinvol vinden om een maximum eiwitgehalte op het voer te zetten”, zegt nutritionist Jacco Vessies, die verwijst naar de oude voermaatregel van Schouten die inmiddels van tafel is.
Ook ForFarmers kijkt naar de beschikbaarheid op de markt: „De synthetische aminozuren zijn heel belangrijk om de stikstofefficiëntie te verbeteren. Dat wordt vaak een beetje onderbelicht. Het dier is namelijk niet geïnteresseerd in eiwit, maar het heeft aminozuren nodig.”
Onderzoek
De Lochemse diervoederfabrikant is bezig met onderzoek naar drie nieuwe aminozuren: leucine, isoleucine en later histidine. „Bij elk aminozuur wordt een half procent eiwit eruit gehaald, wat overeenkomt met ongeveer 1 procent soja”, aldus Van Wesel.
AgruniekRijnvallei is bezig met de optimalisatie van 12 aminozuren, waarvan er 4 nieuw zijn. Van de Hoef is kritisch over het gebruik van synthetische aminozuren: „Een aantal is lang niet zo goed als echte eiwitten. We zijn wel druk bezig om dat te verbeteren.”
Lees het hele artikel in het vakblad Pig Business, dat op 4 september verschijnt. Ontvangt u het blad nog niet? Vraag dan hier een proefnummer aan.