Geen 'brandhaarden' Covid-19 in slachterijen
De voedselveiligheid van vlees en dierenwelzijn zijn volgens de bewindslieden bovendien niet in het geding. „De NVWA keurt het vlees en houdt toezicht in de slachterijen; onverminderd zoals gebruikelijk. Indien er niet wordt voldaan aan de voorschriften wordt handhavend opgetreden”, schrijft Van ‘t Wout.
Volgens de staatssecretaris inspecteert de Inspectie SZW ook regelmatig, onaangekondigd slachterijen op de maatregelen tegen verspreiding van Covid-19. De NVWA houdt daarnaast op dagelijkse basis toezicht op het slachtproces. Ook de Veiligheidsregio controleert, bijvoorbeeld ten aanzien van het vervoer van arbeidsmigranten naar slachterijen.
Testen
Van 't Wout en de ministers zijn. vanwege de omvang van het aantal werknemers in de vleesindustrie (25.000), niet van plan alle personeel in slachterijen te testen op Covid-19, zoals in Duitsland op sommige plekken is gebeurd. In Nederland, worden werknemers per regio steekproefsgewijs getest.
„Als er in een slachterij een situatie ontstaat die een bedreiging vormt voor de gezondheid van medewerkers of voor de volksgezondheid zal daar onmiddellijk actie op worden ondernomen door NVWA, en/of ISZW en/of Veiligheidsregio en GGD. Dat kan een tijdelijke sluiting van een slachterij zijn, zoals is gebeurd bij Van Rooi Meat in Helmond of het opleggen van maatregelen, zoals het doen van een health check aan de poort en het meewerken aan steekproeven onder de medewerkers. De te nemen maatregelen hangen altijd af van de situatie die wordt aangetroffen en zullen dan ook per geval kunnen verschillen”, schrijft hij verder.
Douchen
Dat arbeidsmigranten die werken in slachterijen thuis soms maar om de drie dagen mogen douchen, heeft geen invloed op de hygiëne in de slachterijen, stelt de staatssecretaris. „De hygiëne van de werknemers die essentieel is voor de voedselveiligheid, wordt geborgd door de protocollen in de slachterijen en is niet afhankelijk van de hygiëne in de thuissituatie van de medewerkers. Medewerkers in vleesbedrijven dragen bijvoorbeeld beschermende kleding en waar nodig worden handen en schoeisel ontsmet. De exploitant van de slachterij ziet toe op de naleving van deze hygiënevoorwaarden en de NVWA houdt daar toezicht op.”