Verbeter voederopname van varkens door consistent met geuren om te gaan
De overgang van melk naar vast voeder, de verandering van huisvesting en het samenbrengen in nieuwe groepen zijn kritieke fasen voor biggen. Deze momenten hebben een beslissende invloed op het verdere verloop van de opfok en de vleesproductie. Als de biggen van alle nodige voedingsstoffen worden voorzien, heeft dit een positieve invloed op de gezondheid van het dier en de bedrijfsefficiëntie.
In de eerste levensdagen leidt een hoge dagelijkse gewichtstoename tot meer vitale en gezondere dieren gedurende de volledige afmest periode (Tokach et al.). In deze kritieke fase worden de dieren echter onvermijdelijk blootgesteld aan stresssituaties, zoals scheiding van de zeug en van de nestgenoten, herhuisvesting of transport. Het gevolg is vaak een verminderde voederopname. Het is op dit moment vooral belangrijk om de behoefte aan voedingsstoffen te garanderen, het immuunsysteem in stand te houden en ziektes te voorkomen.
Verschillende studies tonen aan dat varkens zich geuren en smaken goed kunnen herinneren en bepaalde voorkeuren voor smaken kunnen ontwikkelen. Wanneer ze de keuze krijgen, geven biggen de voorkeur aan fruitige smaken of aan voeder met een vanillesmaak. En ze weten precies waar in de stal het smakelijke voeder verkrijgbaar was. Als je ze verplaatst naar een andere stal, verkiezen ze het voeder dat ze zich positief herinneren.
Jonge biggen leren de overgang van vloeibare melk naar vast voeder volgens het trial-and-error-principe. De geur is een belangrijke indicator om "goed" voeder te onderscheiden van "giftig" voeder. Smaakstoffen vergemakkelijken niet alleen de overgang naar vast voeder voor jonge biggen, maar helpen ook in stressvolle situaties. Het positieve geheugen van hun voeder verlaagt het stressniveau. Dit betekent dat er meer energie beschikbaar is voor de productie van vlees, wat leidt tot een beter dagelijks rendement.
In één proef werden de biggen gedurende de hele opfokfase met dezelfde fruit-vanille smaak gevoederd. Hetzelfde aroma werd gegeven in de eerste afmestfase gedurende zeven dagen. De dieren wogen in de eerste zeven dagen na de herhuisvesting aanzienlijk meer dan de dieren uit dezelfde stal, die een voeder zonder smaakstof kregen. Doorslaggevende factoren waren de smakelijkheid van het voeder en de smaakherkenning gedurende de opfokfase en afmestfase.
Dag 7 van de afmestfase | Controle groep | Cuxarom Fruit |
Dagelijkse toename [g/dier/dag] | 680,33 | 763,05 |
Bron: University of Applied Sciences Osnabrück, 2017
Naast de eigen actieve inprenting van een aroma door het dier kan dit ook passief via de moeder worden doorgegeven. Dit fenomeen is vooral bekend voor plantaardige stoffen. In een recent experiment kon worden aangetoond dat biggen, waarvan de moederzeugen een kruidenproduct (Spicemaster) hadden gekregen, ook de voorkeur gaven aan dit voeder na het spenen. Zij behaalden direct een hogere dagelijkse gewichtstoename in de eerste belangrijke 14 dagen. De biggen vertoonden beduidend minder agressief gedrag gedurende de hele speenperiode, een teken van een lager stressniveau.
Controle groep | Spicemaster | |
Aantal biggen met oorblessures, dag 14. | 6 | 4 |
Aantal biggen met oorblessures, dag 29. | 32 | 10 |
Aantal biggen met oorblessures, dag 42. | 68 | 9 |
Bron: University of Applied Sciences Osnabrück, 2019
Conclusie
- Varkens zijn nieuwsgierig, intelligent en hebben een uitstekend reukvermogen.
- Aroma’s en smaakstoffen hebben een grote invloed op de sensorische eigenschappen van het voeder, de voederopname en de darmgezondheid van de dieren.
- Een positief geheugen van geuren en smaak vermindert het stressniveau van biggen in kritieke situaties.
- Biggen worden geboren met een voorkeur voor bepaalde smaken.
- Het gebruik van eenzelfde smaakstof in alle levensfasen (herkenning) en het beïnvloeden via de moeder (prenatale inprenting) kan leiden tot meer vitale en gezondere dieren.
Een aroma voor het leven!
Lees meer over de mogelijkheden van smaakstoffen en aroma’s in biggen- en varkensvoeder.