Column: Eindelijk: Varkensmarkt opengebroken met stijgende prijzen
Wie had vorige week gedacht dat deze week de markt zou worden opengebroken, waardoor de noodzakelijke en langverwachte stijging van de vleesvarkensprijs een feit is. Ik had het niet verwacht en velen anderen ook nog niet. Een aantal weken geleden werd het al gezegd: Dat als Nederland eerder in varkensprijs zou stijgen dan Duitsland dit eerst bij Van Rooi zou gebeuren. Dat dit nu direct geschied, nadat Van Rooi weer mag naar China exporteren, is zeer verrassend. Had deze slachterij iets goed te maken? Ik denk het wel, maar of dit de daadwerkelijke reden is, betwijfel ik echter. In ieder geval: Het begin is er.
Er is voldoende ruimte voor een verdere verhoging
Westfort kon deze week de varkensprijs evenwel een nog betere impuls geven met een plus 6 centen verhoging. De Paligroup wilde ook meedoen; al was het maar 2 centen. Voor de komende week zullen de andere Nederlandse slachterijen ook mee moeten en de Boerenvarkensprijs blijft daarom niet achter. We verhogen met slechts 4 centen, omdat we een paar weken terug al een plus 2 centen hadden gedaan en de Boerenvarkensprijs komt nu uit op 1,54 euro.
De grote vraag is natuurlijk of we de komende weken verder omhoog gaan. Als er één schaap over de dam is, volgen de anderen. Maar of dan ook gelijk het hek van de dam is, blijft nog de vraag. Een aantal weken geleden gingen de onderdelenprijs meerdere malen omhoog en dat doen ze deze week ook weer. Hammen noteren plus 8 centen, middels en ribben, schouders en buiken doen een plus 3 tot 5 centen. Daarmee is er voldoende ruimte voor een verdere verhoging. Wel blijft het slachtgewicht rond 99 kilogram hangen en is daarmee week in week uit ruim 2 kilogram hoger dan vorig jaar. Het aantal geslachte varkens blijft tussen 280 en 290 duizend per week hangen en is dus stabiel. De vooruitzichten blijven dus positief en dit heeft zich nu een klein beetje uitbetaald in klinkende munt. Al zijn we nog steeds 50 cent verwijderd van de vleesvarkensprijs van een half jaar geleden, begin maart.
Wat doet Duitsland? De Duitse Teleporc deed niks. Sterker nog: Er werd geen varken gegund voor de geboden prijs en een aantal van deze varkens wordt nu aangeboden op de marktplaats van Teleporc voor rond 1,45 euro. Dat is dus 3 centen lager dan de vorige Teleporc-notering. Daarmee lijkt het erop dat de Duitse ISN aanstaande woensdag weinig kan dan onveranderd te noteren. Ze zullen zeker met een schuin oog naar Nederland kijken. Maar eerlijk is eerlijk, we staan hier nogal wat lager dan de Duitsers. Hopelijk voor de Duitse varkenshouders gaan we verder omhoog, zodat zij ook mee kunnen profiteren van de positieve vooruitzichten.
Biggen markt heeft een beetje geluk
De biggenmarkt heeft geluk en profiteerde gelijk mee van de verhoging van de vleesvarkens. Niet dat ze duurder worden, maar men niet hoeft te verlagen. De afgelopen week was niet best op de biggen markt. Biggen werden vaak verkocht voor rond 30 euro. De handel zal echter niet blijven pikken om er wekelijks aan te moeten verliezen. Het aanbod is niet zo supergroot, maar nog steeds meer dan voldoende. Om dit overaanbod weg te werken, gaan er wekelijks nog steeds biggen naar landen die normaal niet in beeld zijn. De Boerenbiggenprijs blijft dus onveranderd op 35 euro staan en de verwachting is ook dat dit nog even zo blijft.
Varkenspest in Polen blijft een grote zorg
De situatie in Polen rond de Afrikaanse varkenspest wordt steeds zorgelijker. We zien dat er dagelijks varkensbedrijven besmet raken; zo ook deze week een bedrijf van 600 varkens op 40 kilometer van de Duitse grens en een bedrijf met 6480 varkens in het noordoosten van Polen. Dus ook de grotere bedrijven komen aan de beurt. Nederland exporteert nu wekelijks, mede gedwongen door de omstandigheden op de biggen- en varkensmarkt, dieren naar Polen. Laten we zorgen dat de vrachtauto's superschoon terugkomen, zodat we nog een tijdje kunnen profiteren van de tekorten op de wereldmarkt.